Kiracının evden kontrat bitiminden önce ayrilmak istemesi hakkında
Merhaba,
Kiracim 2006 eylulden bu yana evimde oturuyor, ben evi 2007 nisanda aldim ve bana kirayi haziran 2008 de odemeye basladi, kontrat tarihi eylul 2006, yenilemedik hic, evi hic gormedim, kontratta temiz ve boyali ev yaziyordu. Simdi bu kiraci bana haftasonu evi bosaltacagini evin kuflu oldugunu,ev cati katinda , catinin su akittigini ve yasadigi ev sebeple kronik oksurugu oldugunu soyluyor.
-oncelikle kiraci yasadigi sure boyunca eve bakmakla yukumludur degilmi, evin resimlerini gosterdi tavan ve duvarlar berbat halde, cikarken evin tadilatini yapmasini isteyebilirmiyim,
2.olarak evi bu sebeple hemen bosaltma hakki varmi, kira odemeden bugun evi bosaltirsa ne yapabilirim?
simdiden tesekkurler..
Cevap: Kiracının evden kontrat bitiminden önce ayrilmak istemesi hakkında
bana yardimci olabilecek kimse varmi ?
Size yardımcı olmaya çalışayım. Evi kiracıya boyalı badanalı, mükemmel bir şekilde teslim ettiğinizi varsayalım. Kiracı birkaç sene oturdu ve ayrılırken evi kontrol ettiniz. Burada evin badana ve boyasının, diğer aksamın normal eskimesinden, kirlermesinden, yıpranmasından kiracınız sorumlu değildir.
Kiracı ancak kendi hatası nedeni ile eve fiziksel bir hasar vermiş ise bundan sorumlu tutulacaktır. Evde normal kullanımdan meydana gelecek eskime ve yıpranma kiracının sorumluluğunda değildir.
Birer örnek verecek olursak; badananın eskimesi kirlenmesi normal kullanım sonucu oluşur ve kiracı ayrılırken evi badana ettirmek zorunda değildir. Cam, kapı, dolap kırılması, parkelerin yerlerinden sökülmesi kiracının hatalı kullanımından olmuştur ve kiracı bunlardan sorumludur.
Tesekkurederim verdiginiz cevap icin,
2.soruma yanit verebilirmisiniz, kiraci sozlesmeyi eylul ayinda yapmis, eylul ayindan once cikmasini nasil engelleyebilirim?