Ürün sayım eksiği maaşımızdan kesildi
merhaba;
sayımla teslim almadığım bir mağazada yapılan sayım sonucunda çıkan ürün eksiklikleri maaşımızdan kesildi.Mağaza müdürü olarak elimizden geldiğince kontrol ediyoruz ama yinede çalınıyor.
* Bu eksik olan ürünlerin maaşımızdan kesilmesi doğrumudur acaba.
* ben kabul etmediğim halde firmanın kesmesi yanlış değilmidir ,kesintiyi kanun karşısında yapması gerekmezzmi aksi halde her istediğine keyfi kararla maaş kesintisi yapabilir mi,
* Benim çalmadığım ortada aksi halde işten çıkartırılırdım.
* sayım eksikliklerini sigorta zaten karşılıyor ayrıca bizden neden alınıyor ve faatura gibi belge verilmiyor.
ne yapılabilir teşekkürler
Cevap: ürün sayım eksiği maaşımızdan kesildi
Keşke baştan sayımla teslim alsaydınız. Normalde maaştan kesinti yapılamaz. Ancak işyerinizde toplu sözleşme varsa veya bireysel iş sözleşmenizde ücret kesme cezasına ilişkin bir hüküm varsa o uygulanabilir.
İş Kanunu Madde 38 'de açıkca belirtilmiştir. Yukarıda bahsettiğim yazılı bir kural olsa ve sizin tarafınızdan imzalanmış olsa dahi, çalışana durum ve gerekçe derhal bildirilmelidir. Kaldı ki kesintiler; bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut iş miktarına göre verilen ücretlerde çalışanın iki günlük kazancından fazla olamaz.
ben 7 senedir burda çalışıyorum işe girerken değil sonradan sözleşme yaptılar ama imzalamazsak çıkarılırız diye imzaladık.ben mağazayı teslim aldığımda önceki sayımı kabul etmiyorum diye yazı verdim.belirtiğiniz iki günlük kesinti kesinmidir yani benden daha fazla kesemezler değilmi.
ayrıca bir şey dah sorayım,firma bu kararı alırken ben onay vermiyor isem bunu mahkeme kararı ile alması gerekmiyormu.
sizde bilirsinizki işcinin dava acması maliyetli olduğundan çoğu zaman dava acamaz ,o zamanda firma keyfi olarak ceza kesebilir.Bundan dolayı aldığı ceza kararına uymuyorsam bunu hukuken yapması gerekmez mi
yardımlarınız için teşekkürler.
Böyle bir duumda zaten siz baştan başınıza gelebilecekleri tahmin etmişsiniz ve daha önceden yapaılan sayımı kabul etmeyerek devir almaya ilişkin itirazınızı belirtmişsiniz.
Öncelikle bu itirazınızı ispatlayabilir misiniz? Buna ilişkin yazılı dökümana ulaşabilir misiniz?
Ayrıca İş kanunu madde 38'de açıkça kesinti miktarı benim yukarıda belirttiğim kadar olabilir. İmzaldığınız sözleşmede bu tür ücret kesimi cezasının yer aldığı bir madde yoksa işyerinize noter kanalıyla bir ihtar çekebilirsiniz. Burada sözleşmenizi ve itirazınız olan sayım kabul etmeme yazınızı gerekçe göstererek, haksız ücret kesimi olduğunu ve geri iadesini talep edebilirsiniz.
Bu işyerinde takdir edersiniz ki bir gerginlik yaratacaktır. Ancak bir üst yetkilinizle konuşarak çözemiyorsanız onun üstüne ulaşmanızı ve gerekirse konuşarak veya dilekçe ile başvurup halinizi anlatmanızı tavsiye ederim. Bazen yöneticiler de gereksiz insiyatif kullanmakta daha üst yönetimin bunlardan haberi olmamaktadır. Bu yolla çözemezseniz noter yolunu deneyin. O da olmuyorsa dava yolunu tercih edin derim.
Ancak tekrar söylüyorum. Yaptığınız bireysel iş akdinizdeki maddeler önemli. Çünkü dayanağınız bu olacaktır.