Kıdem-İhbar ve izin parası
Sayın yetkili ,
Ben yaklaşık 11 yıldır İzmir'de Özel bir şirkette satış ve pazarlama kadrosunda görev yapmaktayım. Eşimin hemşire olması ve mecburi hizmet yerinin Mersin Erdemliye çıkmasından dolayı ayrı kalmak ve orada eşimi yerleştirmek durumun da kaldık. Tayin istememe rağmen Mersin de kadronun dolu olduğu bunun imkansız olduğu tarafıma iletildi. Bende o zaman işten ayrılmayı istediğimi 11 yıllık kıdem,ihbar ve 103 gün izin paramın tarafıma ödenerek iş akdimin feshini rica ettim. Bunu da kabul etmeyerek çalışmak zorunda olduğumu eğer çalışmak istemiyorsan " istifa " etmem gerektiğini söylediler ve çeşitli satış baskılarıyla istifaya zorlamaya çalışıyorlar. Bende 11 yıllık emeğimin karşılığı kıdem-ihbar ve izin paramı yakmak istemiyorum. Bu konuda nasıl bir yol izliyebilirim ?
Teşekürler.
Cevap: Kıdem-İhbar ve izin parası
İstifa ettiğiniz takdirde kıdem ve ihbar tazminatlarına hak kazanamazsınız. Hakettiğiniz halde kullanmadığınız yıllık izinlerin ücretlerini alabilirsiniz ancak.
Kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde bir istifanız söz konusu olabilirse ancak o halde talep ettiğiniz haklarınızı alabilirsiniz.
İş Kanunu 24. maddesine bir göz atın isterseniz.
Size bir önerim olacak,sigorta yaşınızı ve ödenmiş prim gün sayınızı belirtir misiniz.
Alıntı:
feyyar rumuzlu üyeden alıntı
Size bir önerim olacak,sigorta yaşınızı ve ödenmiş prim gün sayınızı belirtir misiniz.
İlginize teşekkür ederim. 5675 ödenmiş prim gün sayım, 1971 doğumluyum. 16 yıl 10 ay sigortalık sürem var. 1993 SSK girişliyim ve bu güne kadar 4 ayrı firmada çalıştım.
Alıntı:
er1971 rumuzlu üyeden alıntı
İlginize teşekkür ederim. 5675 ödenmiş prim gün sayım, 1971 doğumluyum. 16 yıl 10 ay sigortalık sürem var. 1993 SSK girişliyim ve bu güne kadar 4 ayrı firmada çalıştım.
Tamam anladığım kadarıyla,yaş hariç diğer şartlarınız uygun.Şöyle yapamazmısınız,çok zorda kalsanız,ssk il binasından,şartları uygundur yazısı alıp,işyerinizden ihbar hariç,diğer tüm haklarınızı alarak ayrılabilirsiniz.
Alıntı:
feyyar rumuzlu üyeden alıntı
Tamam anladığım kadarıyla,yaş hariç diğer şartlarınız uygun.Şöyle yapamazmısınız,çok zorda kalsanız,ssk il binasından,şartları uygundur yazısı alıp,işyerinizden ihbar hariç,diğer tüm haklarınızı alarak ayrılabilirsiniz.
Tam olarak anlıyamadım. Nasıl bir yazı almam gerekiyor.?
Bu arada kalan hizmet sürem 8 yıl 1 ay ve kalan prim ödeme gün sayım 617 gün
Bu arada özür dilerim prim gün sayım 5058... yanlış yeri aktarmışım size
15 yıl sigortalı olmak ve 3600 prim ödemekten haklarınızı alabilirsiniz diye biliyorum.Arastırın bakalım.Kurumdan öylebir kağıt alabilirmisiniz.
Çalıştığınız ilde bulunan SGK 'na gidin. Ben 15 yıl 3600 günü tamamladığıma dair bir yazı istiyorum dediğinizde bunu size verirler. Bu yazı fiilen bu süre zarfında bukadar gününüzün SGK'ca onaylanması demektir. Daha sonra işyerinize bu yazıyı ekine koyarak bir dilekçe verin ve ihbar tazminatı dışında kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz. Bu durumda varsa kalan yıllık izniniz de işten ayrılışta ödenmesi zorunluluğundan ödenecektir.