Kambiyo Borcunun miras kalması
Merhaba arkadaşlar.
Bir sorum olacak sizlere.
Babam 12 yıl önce vefat etti.O sırada ben 11 yaşındaydım.Ve annem benim yerime mirası kabul ettiğimize dair imza attı.
Ancak şimdi öğrendiğime göre babamın şirketinin bir kambiyo borcu vardı ve bu borcun davası görülmüş ve borç babama kalmış.Ancak benim bundan daha yeni haberim oldu.Ben bu borcu ödemek zorundamıyım.Ve 12 senelik faizde bu borca girince borç ödenemeyecek kadar büyük bir meblağ olmuş durumda.Bu durumda ne yapmam gerekiyor.Borç babamın üstüne görünmüyor ama tamamen şirket borcu olarak görünüyor.
Yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler.
Cevap: Kambiyo Borcunun miras kalması
Borç şirketinse babanı ilgilendirmez, bu sebeple reddi miras yapmaya gerek yoktur. Yok babanın bizzat şahsi borcu ise ve borcu karşılayacak malı kalmamışsa mirasın hükmen reddi için genel mahkemelerde dava açabilirsin.
İLginiz için teşekkür ederim öncelikle engin bey.
Biraz daha açmak iserim konuyu.
tamamen şirketle alakalı bir borç görünüyor.Şirket limited şirket ve şirketin % 80 i babamın dı.%20 si ise annemin üzerine. Şirketin tasfiyesi fln da yapılmamış zamanında.Benim banka hesaplarıma bu borç yüzünden vergi dairesi tarafından bloke konuldu. Babamın adına görünen her hangi bir borç görünmemekte vergi dairesinde.Vergi dairesi ile görüşmeye gittiğimde bana bu kambiyo borcundan dolayı hesaplarıma bloke konulduğu söylendi.
Kamu alacağı anladığım kadarıyla, bu durumda babanızın sorumluluğu olabilir. Dediğim gibi borç meblağına göre babanız borcu karşılar mal bırakmamışsa genel mahkemelerde mirasın hükmen reddi davası açabilirsiniz, sonra bu kararı vergi dairesine bildirirsiniz.
Öyleyse bu durumdada karşıma şöyle bir durum çıkıyor.Şirketin avukatında babamın vakaleti varmış.Ve o zaman piyasadaki bütün alacakları kendi üzerine geçirmiş.Ve bu tutarın ne olduğunu bilmiyorum.Avukatın böyle birşey yaptığını öğrendiğim zaman yanına gitmek istedim ama adam ben yanına gidemeden vefat etmiş.Eğer bu alacaklar borcu ödeyebilecek kadar ise borç bana kalıyor.Yoksa bu alacakları kendi üzerine bir yolla geçirdiği için borç avukata geçermi.Kusuruma bakmayın çok soru soruyorum sizede ama inanın bu borcu öğreniğim bir hafta boyunca gözüme uyku girmiyor.Benim bu borcu ödeme imkanım yok.Ve böyle bir durumla karşılaşırsam ne yapacağımı bilemiyorum.
Reddi miras yapma hakkınız devam ediyor, dediğiniz alacaklar size miras yolu ile intikal etmediğine göre sorun yoktur.
Bir meslektaşımızla görüşmeniz ve görevlendirmeniz uykusuz gecelerinizin sonu olacaktır.
Biraz olsun içimin rahatlamasına yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.Umarım hayırlısı ile biter bu iş.İyi geceler dilerim.