Malulen emeklilik hakkında
2007 yılında karaciğer rahatsızlığım sebebiyle çalıştığım kurum hastanesinden bana sınıfı görevini yapamaz raporu verildi. emekli sandığıda hakkımda adi malul karar verdi. ben hizmet sürem 2007 yılı itibariye 5 yıl olduğu için emeklilik istemedim. kurumum benim sınıfımı değiştirdi. şimdi daha rahat bir görevde çalışıyorum. tedavi ve kontrollerim devam ediyor. fakat sağlık durumumda hiç bir değişklik yok. ben 2007 yılında adi malüllüğe hak kazandım fakat emekli olmadım, mesela ben 10 yıl sonra istersem malülen emekli hakkımdan faydalanarak emekli olabilrmiyim yani hakkım saklımı. yoksa tekrardan rapormu almam gerekiyor. kurumumun bana göndermiş olduğu sınıf değişikliği raporundaki sgk'ya ait hanede adi malüldür yazısında başka bana sgk'dan herhangi bir evrak gelmedi. bütün yazışmalar kurumumla sgk arasında yapıldı. bana sadece soruldu emekli olcanmı diye. benim durumumdaki arkadaşlara verilen raporlarda yüzde kaç iş gücü kaybı olduğu felan yazıyormuş. benim böyle bir konudan haberim yok. ayrıca adi malül olanlara vergi indirimi yapıldığını duymuştum. bu doğrumu. doğru ise nereden nasıl bilgi edinebiliriz. kapsamı nedir. ben devlet memuruyum. yardım ederseniz çok memnunolurum. aklımdaki soru işaretlerini gidermiş olursunuz.
Cevap: Malulen emeklilik hakkında
Hastalığınız sürekli ise aynı raporla malülen emekliliğinizi talep edebilirsiniz. Siz 5434 sayılı Kanuna göre malül sayıldığınız için işgücü kaybı oranınız 2/3 ve üzeridir. Yani %66 ve üzeri iş gücü kaybınız vardır. Bu oran 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda %60'a indirilidi. Şunu da belirteyim siz şu anda istifa etmiş sayılıyorsunuz. Vergi indirimi konusuna gelince bulunduğunuz yerde vergi dairesi başkanlıklarına veya defterdarlıklara başvurarak vergi indiriminden faydalanabilirsiniz. Ancak vergi indirimine esas işgücü kaybı oranınız Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca belirlenmektedir. Yani vergi dairesi başkanlıkları ve defterdarlıklar sizi "Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"te yer alan en yakın sağlık kuruluşuna sevk edecektir. Buradan aldığınız rapor MB Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilerek vergi indirimine esas işgücü kaybı oranınız belirlenecektir. Bu oran;
%40-60 arasında ise III. Derece Özürlü
%61-80 arasında ise II. Derece Özürlü
%81-100 arasında ise I. Derece Özürlü sayılırsınız.
2010 yılı için belirlenen sakatlık indirim tutarları ise şu şekildedir:
III. Derece Sakatların gelirinin 160 TL’lik kısmı,
II. Derece Sakatların gelirinin 330 TL’lik kısmı,
I. Derece Sakatların ise gelirinin 680 TL’lik kısmı gelir vergisinden muaf tutulur.