Giden yazılar defteri boş bırakılırsa suç teşkil eder mi?
Selamlar.Ben bir kurumda memur olarak çalışıyorum.İki ayrı birimin giden yazıları bende toplanmakta ve tarafımdan kaydedilmektedir.Müdür yaptığı araştırma neticesinde giden yazılar defterinde bazı yerlerin boş bırakıldığı nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuş.Muhakkik tayin edildi ve adli soruşturmaya başlandı.Ben ifade verdim.Olayı olduğu gibi anlattım.Halbuki iki ayrı birimin defter kayıtlarını ben tuttuğum için o birimden yazılan yazılar için benden sayı istenilmekte ve ben bu sayıyı verdiğim halde yazı bana gelmemektedir.Bu sebepten dolayı yazı gelmeyince bende bu yeri atlayarak geçmekteyim.Aynı zamanda benim görevde olmadığım zamanlarda da yazı sayısı atlanmaktadır.2010 yılı başında bu olayı düzelttim.Öbür birim kendi yazılarına kendisi defter tutmakta ve kayıt etmektedir. Yaptığım araştırmalarda defterde kaydı olmayan yazıların bir kısmını diğer birimden elde ettim. Benim sorum şunlardır;
1-Bu soruşturmadan ne çıkar.
2-Savcılık luzumu mahkeme görmesi sonucunda bütün belgelerle savunma yapılsa olayda art bir niyet olmadığından beraat kararı çıkmazmı?
Cevap: Giden yazılar defteri boş bırakılırsa suç teşkil eder mi?
Arkadaşlar sorum çok mu zor geldi?Cevap verecek memur yada mevzuattan haberdar kimse yokmu?
Kurum amirliği de dahil, 28 yıl kamu görevi yaptım. Birkaç yıldabir yapılan teftişlerde, bakanlık müfettişlerinin "Giden evrak defterinde atlama (boş bölüm) olup olmadığını, her teftişte incelediklerini biliyorum.Sizin anlatmalarınız, size göre art niyetsiz olabilir, ama; hiç kimse, bunun müthiş suistimallerde kullanılmayacağının garantisini veremez.Meslek hayatım boyunca evrak kayıtta şunu bilirim ve hep öyle gördüm: Yazılan yazının, konusu itibariyle bir dosya numarası olur ve yazı çıkış numarası hariç yazılır, ilgililer paraf yaptıktan sonra, kurum amiri imzalar.Bu haliyle gelen evrak; çıkış numarası verilerek kaydedilir ve gönderilir.Hayatımda, yazılıp gönderilecek bir evrak için "bana, giden evrak numarası verin" diyen amiri, ne duydum, ne de gördüm. İlk defa, bu yazıyla öğrenmiş oluyorum.
Müfettişlerin, bırakınız boş bölümü, konusu karalanmış, oynanmış evrak kayıtlarını bile titizlikle incelediklerini bildiğime göre; demek ki konu; ciddidir.Verilebilecek ceza hakkında ise hiç bir fikrim yoktur.Böyle bir suçun işlendiğini de duymadığım için; fikir veremiyorum.
İyi günler...
Alıntı:
sakar rumuzlu üyeden alıntı
Kurum amirliği de dahil, 28 yıl kamu görevi yaptım. Birkaç yıldabir yapılan teftişlerde, bakanlık müfettişlerinin "Giden evrak defterinde atlama (boş bölüm) olup olmadığını, her teftişte incelediklerini biliyorum.Sizin anlatmalarınız, size göre art niyetsiz olabilir, ama; hiç kimse, bunun müthiş suistimallerde kullanılmayacağının garantisini veremez.Meslek hayatım boyunca evrak kayıtta şunu bilirim ve hep öyle gördüm: Yazılan yazının, konusu itibariyle bir dosya numarası olur ve yazı çıkış numarası hariç yazılır, ilgililer paraf yaptıktan sonra, kurum amiri imzalar.Bu haliyle gelen evrak; çıkış numarası verilerek kaydedilir ve gönderilir.Hayatımda, yazılıp gönderilecek bir evrak için "bana, giden evrak numarası verin" diyen amiri, ne duydum, ne de gördüm. İlk defa, bu yazıyla öğrenmiş oluyorum.
Müfettişlerin, bırakınız boş bölümü, konusu karalanmış, oynanmış evrak kayıtlarını bile titizlikle incelediklerini bildiğime göre; demek ki konu; ciddidir.Verilebilecek ceza hakkında ise hiç bir fikrim yoktur.Böyle bir suçun işlendiğini de duymadığım için; fikir veremiyorum.
İyi günler...
Sayın sakar bey cevaplarınız için teşekkürler.Evet yukarıda da anlattığım gibi iki ayrı birim giden yazılar defterini tutuyordum.Dedigim gibi arkadaş bir çok yazıyı kendi yazıyor benden sayı istiyordu.Ben de sayıyı söylüyordum.Yazılan yazı bana bazı durumlarda gelmiyor ortada kayboluyordu.Bu sebepten dolayı yazı gelmeyince bende bu yeri atlayarak geçmekteyim.Aynı zamanda benim görevde olmadığım zamanlarda da yazı sayısı atlanmaktadır.Yaptığım araştırmalarda defterde kaydı olmayan yazıların bir kısmını diğer birimden elde ettim.Daha öncede 2003 yılından beri Bilgisayar proğramında böyle bir kayıt işlemi olduğundan defter kayıtları tutulmuyordu.2009 yılında tekrar başlandı.Eski defter kayıtları da bu şekilde atlanmış veya daksil ile siliniip düzeltilmiş.Daksille silinen yerlerin arka tarafından eski yazılar okunmakta.Ortada hiç bir art niyet yok.Sadece siyasi bir tavır ve kin olması söz konusu.Karar verecek savcılık veya mahkeme ama ortada hiç bir art niyet yok.Dediğim gibi yazıların çoğunu öbür birimden buldum.Elimde delil olarak tutuyorum.Buna rağmen savcı veya hakim olaydaki art niyeti veya kasıtı ortaya çıkarmazmı?Saygılarla.....