sigorta sektörunde yetkili mahkemeler hangileridir ve yetkili mahkeme ile görevli mahkeme arasındaki farklar nelerdir?
simdiden tesekkürler cok aradım ama bir turlu net bilgi bulamadım sınavım var yardımcı olursanız memnun olurum.
Printable View
sigorta sektörunde yetkili mahkemeler hangileridir ve yetkili mahkeme ile görevli mahkeme arasındaki farklar nelerdir?
simdiden tesekkürler cok aradım ama bir turlu net bilgi bulamadım sınavım var yardımcı olursanız memnun olurum.
Dava konusunu bilmeden görevli mahkemeyi bilebilme imkanı yok.
Tüketici de olabilir, ticaret de Asliye hukuk da, sulh hukuk da..
Yetkili mahkeme de yine dava konusu ve olayın mahiyetine göre değişebilir.
ilknur hanım cevap verdiginiz icin öncelikl tesekkur ederim.. ben bir sigorta bölumu ögrencisiyim ve sigorta hukuku dersinden pazar günü sınavım var.. sınavdan öncehocamız bu ıkı soruyu verdı ve bunları arasıtrmamızı söyledi.yaklasık 3 belkı 4 saattir internette her siteyi taradım sanırım:) ancak hicbirsey bulamadım sizinde dediginiz gibi her dava konusuna göre anladıgım kadarıyla degsiyor mahkeme ama genel olarak olayın vaka buldugu mahal mahkemelerimi bakıyor...ve yetkili mahkem ile görevli mahkeme arasındaki fark nedir acaba:S
Yetki ile görev arasındaki farkı en basit haliyle şöyle anlatabilirim.
Yetkili mahkeme tabiri davanın açılacağı yeri, mahalli işaret eder. (Ankara mahkemeleri, Pazar mahkemeleri gibi)
Görevli mahkeme ise o yer mahkemelerinden hangisinin bakacağını.(Asliye Hukuk, Ticaret, Ağır Ceza, Sulh Hukuk, Trafik... gibi)
Yine de soru bana eksik görünmekte.
Neyin sigortası olduğu belliyse belki yardımcı olabilirim.
hocamız net oalrak belirtmemis malesef sadece sigorta mevzuatinda bir sorun oldugunda hangi yetkili mahkemelere muracat edicegimizi sorucak..ben örneklemeye calısıyım..örnegin aracımızla kaza yaptık ve karsı tarafın sigorta sirketine dava acıcaz hangi yetkili mahkemey basvurmamız gerekir...yada gayrumenkulumuz hasar gördu ve sigorta sirketinin bunu karsılaması icin dava acıcaz hangi yetkili mahkemeye muracat etmemiz gerekir.....tekrar cok tesekku ederim
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun ilk 25 maddesini okursanız epeyce faydalı olacaktır diye düşünüyorum.
tesekkur ederım:)