Fotoğraf Telifi Hakkında Soru ve Bilgi
Site araştırdım ama bir bilgiye ulaşamadım,
Ben 7-8 senedir fotoğrafla uğraşan bir fotoğraf amatörüyüm, Konya'da ikamet ettiğim için ve tarihi çok sevdiğim için genelde "Konya Tarihi" üzerine fotoğraflar çektim. Tarzı hoşuma gittiği için tüm fotoğraflarımı HDR tekniği ile çekerim.
Not: HDR tekniği; aynı sahneyi 3,5,... gibi sayıda değişik diyafram ve perde ayarları ile çekilerek bilgisayar ortamında bu fotoğrafları birleştirerek yapılan bir fotoğrafcılık tekniğidir.
Geçen ay şans eseri 2 dergide fotoğraflarımın izinsiz kullanıldığını gördüm. İlki "Ağaoğlu Şirketler Grubu" na ait "My World" dergisi, bu dergide "Konya İnce Minare Müzesi" fotoğrafım kullanılmış. İkinci olarak da Konya'da faaliyet gösteren "Konya Vizyon" dergisi. Bu dergide de 6 adet fotoğrafım kullanılmış.
Ağaoğlu grubuna konu ile ilgili olarak dün noterden protesto gönderttim (avukatım hazırladı) ondan haber beklemekteyim.
Konya Vizyon dergisi yetkilisine bir mail atarak bu durumun yasal olmadığını hukuki yollarla çözeceğimi söyledim. Ertesi gün ajansıma geldi ve görüştük. Kendisinden 6 fotoğraf için 6000TL (6x1000) telif istedim. Düşünelim vs diyerek gitti. 2 gün ses çıkmadı 2. gün sonunda telefon açarak bana hakaretler ve tehditler etti.
1 hafta sonra araya birilerini hatrı sayılır kişileri sokmaya çalıştı. kendisine dün itibari ile protestomu gönderdim.
konu ile ilgili öneri ve tazminat davası ile ilgili öneri ve bilgilerinizi bekliyorum.
Cevap: Fotoğraf Telifi Hakkında Soru ve Bilgi
Gayet akılcı ve mantıklı olan yolu izlemişsiniz,Tazminat davası ve ayrıca FSEK 5846 kanunu gereğince ceza davası açınız, ettiği tehdit ve hakaretleri mahkemede belirtmeyi ihmal etmeyiniz.
Eserleriniz Ticari amaçlı kullanıldığı için yüksek olasılıkla tazminat alırsınız gibi geliyor, Dava gelişmelerini lütfen konuya eklemeyi ihmal etmeyiniz :ok
Bu fotoğrafları bu firmalar nasıl elde etmiş?
Mehmet bey,
doğru olanı yapıyorsunuz ve sonuna kadar gidin. Daha önce bu konuda açılmış ve kazanılmış davalar da var emsal teşkil edebilir.
Yalnız sizdeki farklılık kullandığınız HDR tekniği. Orjinal boyutları elinizde olmasına rağmen HDR uygulanmış sonuç karesi ışık olarak farklılıklar içerecektir. Sanırım davanın seyrinde bilirkişi oldukça önemli rol oynayacak. Elinizdeki HDR için kullandığınız orjinal dosyaları (RAW, JPG, PSD) iyi saklayın.
Dava ile ilgili her türlü gelişmeden sizleri haberdar edeceğim.
beni tehdit eden arkadaş araya hatırlı kişiler sokarak anlaşmaya çalışıyor. ctesi işyerime gelicek bakalım ne olacak :)
dosyaları flickr dan elde etmişler bir de pişkin pişkin söylüyorlar. flickr sitesinde ismim, tarih ve ticari amaçlı kullanılmayacağını belirten ibareler mevcuttur. ama sallamayıp direkt kullanmışlar.
hadi konya'da ki dergiyi anlarim deneyimsiz amatörler, ağaoğlu dergisinde kullanılması asıl cesaret işi :)
Konuyla ilgili gelişmeler:
Ağaoğlunun dergiyi yaptırdığı firma avukatı aradı telefonla, istediğimiz rakamın (50.000TL istemiştik) çok fahiş olduğunu belirtti. 1.000TL vermeyi teklif etti :)
Ebru hanıma (Avukat) bu rakamın çok komik olduğunu belirttim oda bana siz makul bir ücret belirleyin anlaşalım dedi. kendisine ne söylersem söyleyim makul olmayacağını söyledim. zaten fikir ve sanat eserleri kanununa göre yaptıkların işin tazminat haricindeki cezasının en az 50.000TL den başladığını söyledim kendiside gayet pişkin bir şekilde "O şikayeti yapabilmeniz için 6 aiçinde yapılması lazımdı öyle bir şikayet zaten yapılamaz" dedi :)
tamam o zaman hukuki yollar ile çözelim dedik ve kapattık telefonu.
bilgi ve görüşlerinize
geçen süre zarfında avukatımı aradığım zaman dosyanın konya mahkemelerinde yetkisizlik verildiğini bu yüzden istanbula bir meslektaşına gönderildiğini söyledi. Peki dedik beklemeye başladık. Fakat her süre geçtiğinde bir çeşit bahaneler ile dosyadan haber alamamaya başladım. Ayrıca E-Devlet üzerinden de herhangi bir dava göremediğim için artık davanın üzerine yatıldığını düşünmeye başladım. Konu ile ilgili neler yapmam gerek önerileriniz varsa sevinirim. Siz siz olun her avukata güvenmeyin…
Avukatınız davanın nerede açılacağını bilmediğinden yanlış yerde açarak sizi zarara uğratmış gibi anladım. Doğru mu? Ya da yetkisizlik kararı verilse bile, yetkili mahkemeye gönderilebilirdi ve süre sorunu olmazdı. Görünüşe göre avukatınızın burada ihmali ya da bilgisizliği söz konusuymuş gibi anlaşılıyor.
- - - Updated - - -
Avukatınız davanın nerede açılacağını bilmediğinden yanlış yerde açarak sizi zarara uğratmış gibi anladım. Doğru mu? Ya da yetkisizlik kararı verilse bile, yetkili mahkemeye gönderilebilirdi ve süre sorunu olmazdı. Görünüşe göre avukatınızın burada ihmali ya da bilgisizliği söz konusuymuş gibi anlaşılıyor.