Mahkemeye gitmeden nasıl boşanabilirim?
çarşamba günü boşanma davam var. anlaşmalaı olarak boşanıyoruz. eşim bizzat mahkemeye gidip boşanma iradesini açıklıyacak. mahkemede yüz yüze gelmeyi ikimiz de istemiyoruz. ben acaba mahkemeye gitmeden dilekçe yazıp boşanma irademi beyan edebilirmiyim.. öyle bir duyum aldım da..
Cevap: Mahkemeye gitmeden nasıl boşanabilirim?
Eşlerin boşanmaya birlikte başvurması halinde, hakimin tarafları bizzat dinlemesi, iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması gerekmektedir.
yani aldığım duyum yanlış mı. illaki mahkemeye gitmem mi gerekir? yüz yüze gelmekten kaçamam mı?
Anlaşmalı boşanmada hakim her iki tarafıda bizzat görmek isteyecektir. Gitmez iseniz anlaşmalıda olsa davanız uzar, tek celsede bitmez.
Aldığınız duyum doğru olsa idi ünlüler boşanırken avukatlarıyla boşanma işlerini halleder, gazeteciler peşlerindeyken adliyelere girip çıkmazlardı.
ben davayı uzatmak istiyorum. anlıyacağınız biraz daha süre istiyorum. eğer davaya gitmezsem dava uzar mo yoksa dava düşer mi?
Duruşmaya gitmez yada avukatla temsil ettirmezseniz kendinizi davanız çekişmeli boşanma davasına döner ve sizin yokluğunuzda görülmeye devam edilir (Avukatınız katılsa bile anlaşmalı boşanma olmaz, tek celsede bitmez).
Yüz yüze gelmek istemiyorsanız eşinizle bir avukat tutun. Mahkemenin iş yoğunluğu ve iddialara göre bir iki yılda boşanırsınız o zaman.
ben davayı uzatmak istiyorum. anlıyacağınız biraz daha süre istiyorum. eğer davaya gitmezsem dava uzar mo yoksa dava düşer mi?
Boşanma iradesini beyan edecek kimse olmadığı için öbür celseye atar, yani uzar.
Davacı iseniz ve karşı taraf da davayı devam ettirme iradesini açıklamazsa davanız düşer.
Sayın Üye,Tmk md.166 f.3 e göre anlaşmalı boşanma hususunda tarafların iradelerinin serbest bir biçimde oluştuğunun hakim tarafından tayin edilebilmesi için duruşmaya taraflar bizzat katılmak zorundasınız.Aksi taktirde anlaşmalı boşanmaya ilişkin irade açıklamasında vekil aracılığı ile bildirimi mahkemede kanundan doğan bir gereklilik olduğu için kabul edilmeyecek ve dava tek celsede sonuçlanmayacaktır.Davanın tek celsede sona ermesini istemiyorsanız gitmeyebilirsiniz,süreç uzayabilir.