İhbar süresindeki belirsizlikler
Ben bir kamu kurumunda 657 4/b sözleşmeli olarak görev yapıyordum. sözleşmemde 1 ay önceden ihbar etmek kaydı ile iş aktimi fesh edebileceğim yazıyor. Hizmet sözleşmemin 9. maddesinin (d) fıkrası uyarınca 30 gün önceden feshi ihbar ederek iş akdimin feshini, öte yandan aynı hizmet sözleşmeme ve 2005/9245 Sayılı 06.06.1978 tarihli ve 7/15754 Sayılı Kararnameye ek Bakanlar Kurulu Kararının 7. maddesinin (c) bendine istinaden iş sonu tazminatımın ödenmesini talep ettim. Talep dilekçemi 04.12.2009 tarihinde kurumuma verdim. Kurum idaresi bana, 31.12.2009 tarihinde sözleşmeniz otomatik olarak bitmektedir. Bu nedenle 04.12.2009 - 31.12.2009 tarihleri arasındaki gün sayısı sözleşmenizde belirtilen 30 günlük ihbar önelini karşılamamaktadır. 01.01.2010 tarihinde yeni sözleşmeniz geçerlilik kazandıktan sonra dilekçe vermemi ancak bu şekilde tazmina (iş sonu ) alabileceğimi bildirdi. Bende bunun üzerine 31.12.2009 tarihinde hem yeni sözleşmemi imzaladım hem de 04.01.2010 tarihi itibari ile 04.12.2009 tarihinde verdiğim istifa taleb dilekçemde öngörülen ihbar süremin dolduğunu ve 04.01.2010 tarihinde iş akdimin fesh edilmesini istedim ( dilekçe ile ) Fakat kurumum yine kabul etmedi. Halen kurumumla olan ilişkim kesilmedi. Ama kurum tarafımıza hastanede çalışmadığımıza dair bir yazı verdi. 04.01.2010 tarihinden sonra işe gitmediğim için defalarca tutanaklar tutup hakkımda işlem yaptırmaya çalışıldı. Ve şu anda kurumun tarafıma idare mahkemesinde dava açtığını öğrendim. eksik kalan 2 günlük ihbar süremi 01.01.2010 tarihinde geçerlilik kazanan yeni sözleşmemden kullanma hakkım varmıdır. ? yeni sözleşmem eski sözleşmemin devamı niteliğinde sayılabilirmi? kurumum (ben hemşireyim ve kamu hastanesinde görevliydim) ilişiğimi kesmediği için yeni ikamet ettiğim ilde mesleğimi yapamıyorum. Çünkü işe girdiğim hastaneler, sağlık bakanlığına girişimi yapamıyorlar. Halen kamu hastanesinde çalışıyor görünüyorum. Ben durumu bilgi edinme hakkı çerçevesinde , sözleşmemdeki anlaşmazlık halinde maliye bakanlığı yetkilidir. maddesine dayanarak bakanlığa bildirdim fakat onlarda durumu açıklığa kavuşturacak bir açıklama yapamadılar. Kurumun idare mahkemesinde tarafıma açtığı dava nasıl yön alır. ? iş sonu tazminatı alma hakkım varmıdır? Tazminatımı alamadığım, ve kurumla ilişiğim kesilmediğinden çalışamadığımdan dolayı şu an çeşitli bankalardan icralık durumdayım. Eğer idare mahkemesinden lehime karar çıkarsa. bu maduriyetimden dolayı, bankaların bireysel kredilerime uyguladığı faiz ve avukatlık ücretlerini kurumdan talep etme hakkım varmıdır. ? Beraberinde manevi tazminat davası açma hakkı kazanırmıyım.?
İlgilerinize şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Ihbar süresindeki belirsizlikler
Arkadaşlar lütfen durumum için bir açıklama bekliyorum lütfen