Apartman yönetiminin su kesme yetkisi var mı?
Merhaba,
Oturduğum bina bir kooperatif ve henüz kooperatif faal, arsa sahipleri ile süren dava nedeniyle kooperatif fesh edilmedi. Oturmaya elverişli binanın 54/51 'i dolu.
1- oturduğum daire çatı katı ve uydu anten takan şahışların kırdıkları kiremitler nedeni ile su akıntısı vardır 2009 yılı mart ayında çatı tamiri için sözlü talebim oldu ancak 2009 eylül ayına kadar tamir edilmedi talebimi yineledim ancak sonuç alamadım (yönetim tamir için yazılı teklif almamı istedi buna rağmen ilgilenmediler).
Bende bunun üzerine yönetime bir telgraf çekip(resmi başvuru olması amacı ile) çatı tamirine kadar aidat borcumu çatı tamiri için tedbir amaçlı ödemeyeceğimi bildirdim ve evimde oluşacak hasarlardan tüm kat maliklerinin (hak sahiplerinin) sorumlu olacağını bildirdim. (yaptığım doğru mu?) İlave olarak ne yapabilirim?
2-Ancak apartman suyu ortak kullanılıyor ve aidat ile birlikte toplanıyor (aidat+su kullanım bedeli) ben her iki sinide ödemedim son aylarda ;bu telgrafı çekeli 2 ay oldu ne cevap verdiler nede çatıyı tamir ettirdiler. Bu hafta apartman girişine yazı asmışlar "aidat ödemeyenlerin suyunu keseceğiz" şeklinde Bunu yapabilirler mi? Yönetimin suyumu kesme hakkı var mı? Eğer suyumu keserler ise hukuki olarak ne yapmalıyım?
3-Üstelik çatı katının anahtarını değiştirmişler ve ben yağmurlar yağdığında akan yerlerin altına koyduğum kovaları boşaltamıyorum,bu nedenle evimi her an su basabilir.
Anahtarı hem yangın gibi durumlarda (yangın merdiveni olmadığı için) güvenlik açısından, hemde çatı katında oturduğum için çatı arasını kullanma açısından vede akıntıyı kontrol edebilmek açısından istedim ancak buna itiraz ettiler ve vermediler ( oturduğumuz binanın 3 girişi var). yönetim çatı anahtarını kimseye vermeme hakkına sahip mi? Yada Benim çatı anahtarını talep etme hakkım var mı?
Saygılar ve Şimdiden Teşekkürler
Henüz kat irtifakı kurulmuş değil, ancak oturma izinleri alınmış. Kat karşılığı yapılmış bir kooperatif ve arsa sahipleri ile devam eden bir mahkeme var. Bu yüzden henüz tapumuzu da alamadık.
Cevap: Apartman yönetiminin su kesme yetkisi var mı?
Anladığım kadarıyla sorunların temelinde anlayışsızlık ve ilgisizlik var. Kooperatifinizde kat irtifakı kurulmuş ise yönetimde KMK hükümleri uygulanır. Bütün bağımsız bölümler için kat irtifak tapularınız var mı? Bazı sorularınızın cevabı bu çerçevede verilebilir. Kat irtifakınız kurulmamişsa 1163 sayılı kanun hükümlerine göre cevap verilir.
Hayır Henüz kat irtifakı kurulmuş değil, ancak oturma izinleri alınmış. Kat karşılığı yapılmış bir kooperatif ve arsa sahipleri ile devam eden bir mahkeme var. Bu yüzden henüz tapumuzu da alamadık.
Bu durumda ana mülk, Kat Mülkiyeti Kanunu değil Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre yönetiliyor. Oturma izni dediğiniz konu yapı kullanma (iskan) iznidir ve bu izin olmadığı için belediye abonelik işlemi de yapmıyor. Dolayısıyla halen ferdi aboneliğe geçemediniz ve şantiye suyu kullanıyorsunuz.
Sorularınızın cevabı;
1. Sulh Hukuk Mahkemesinde tespit davası açarak bilirkişi raporu alacaksınız. Durumun aciliyet gösterdiği hallerde onarımı yaptırarak gider belgelerinin ödenmesini yönetim kurulunuzdan yazılı olarak talep edin. Bu ödeme, tüm kat maliklerinin aidatından karşılanır.
2. Mahkemenin tespit kararı olmadan mahsuplaşma yapmayın. Birbirinden farklı iki konunun ödemesini ayrı ayrı düşünün. Siz su için ödemeniz gereken parayı verin. Zamanı gelince de yönetimden paranızı alırsınız.
3. Çatı katı ortak kullanım alanı olduğu için anahtarları da yöneticide bulunmalıdır. Ancak, çatı katının sorumluluğunu alacağınızı belirtir şekilde yazılı olarak müracaat ederek anahtar talep edebilirsiniz.