Yıllar sonra vergi cezası ve ödeme emri.
Merhaba,
25 Aralık 2006 tarihinde bir kafeteryayı iki ortak olarak (resmi kayıtları kendi üzerime) açtım. İşlerimizin beklediğimiz gibi gitmemesi sonucu 2007 yılı haziran itibari "terk" işlemi ile ortaklığımı ve müesseseyi bırakmak zorunda kaldım. Bahsi geçen süreler içinde muhasebecimize mutad ödemeleri zamanında yaptım. Ortağım daha sonra aynı işyerini babası üzerine tekrar açarak işlerini düzeltti ve başka bir şahsa devretti. Kendisinden olan alacağım nedeniyle ortağımın benden sürekli kaçması ve bana kapıya gelen tebliğattan bahsetmemesi nedeniyle 3 yıl boyunca vergi borcumdan haberdar olamadım. İşyerini açtığım şehirden çok uzakta bir şehirde yaşamam nedeniyle maliye sanırım T.C kimlik numaram üzerinden mevcut adresimi bulmuş olmalı ki 4 gün önce 7 tane ödeme emri tarafıma tebliğ edildi. Sözkonusu ödeme emirlerinden sadece biri kapanış tarihinden sonraki tarihi içeriyor. Diğerleri tamamen işletmenin faaliyette olduğu zaman aralığına ilişkin tarihler. 1047-D ve 0003-G gibi kodlarla ifade edilen borçlarım gelen tebligatta 600 tl civarında fakat vergi dairesini aradığımda görevli memur borcumun 1400 tl civarında olduğunu söyledi. Gelen kağıtlarda 7 gün içinde ödememe durumunda haciz/hapis vs.. durumlardan bahsediliyor. Muhasebeci yi aradığımda biz ödeme yapıp yapmadımızı kontrol edelim diyerek benden zaman istedi. Fakat 7 gün dolacak ve benim şu durumda bu miktarı ödemem mümkün değil. Uzun soru(nu)m için mazur görün ama tavsiyeniz bu noktada ne olur. Muhasebecinin bu miktarları bizden aldığından eminim. Şayet bu borç bu şekilde kesinleşirse bunu ödeyeceğim fakat yaşadığım şehirdeki Maliye bu tip durumlarda herhangi bir ödeme kolaylığı(taksit) opsiyonu tanırmı.
Teşekkürler.
Cevap: Yıllar sonra vergi cezası ve ödeme emri.
tecil taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz. ancak bu taksidi yapmak daire amirinin yetkisinde. rakamı düşük bularak yapmayadabilir. size gelen tebliğ gecikme zammı hariç borcunuz bu nedenle borcunuz 1400 tl olaraka söylenmiş. bu arada kdv ve geçici vergi taksitlendirmeye girmiyor. 1047 damga vergisi 0003 gelir stopaj kodudur. anlattığınıza göre borcu ödemekten başka yolunuz yok.tebliğe itiraz etseniz bile ne için itiraz yapacaksnız. tebliğ size usulune uygun olarak yapılmış. borcun 3 yıl sonra gelmiş olması size bir itiraz hakkı vermez.
Peki muhasebeciye verdiğim paraların bir şekilde maliyeye ödenmemesinden kaynaklanabilir mi böyle bir sorun. Ödeme emirlerindeki tarihler işletmenin açık ve bizim mutad vergileri ödesin diye muhasebeciye verdiğimiz tarihler. Telefonla görüştüğüm sekreteri kasa defterine bakalım size dönelim dediler bekliyorum. Nihayetinde bu para cebimizde çıkacak gibi gözüküyor. Ödediğimiz vergiden gelen parada 72 milyonun hakkı olduğunu düşünen biriyim yalnız insanın moralini bozan işyeri batarken faize düşmesin diye bulup buluşturup verdiğimiz nakit paranın "kaydi" izinin kaybolması. Sanırım maliyeye gitmeliyim.
mümkün olabilecek birşey tabiki .bu muhasebeci ile aranızdaki bir hukuki durum olduğu için maliye bu durumu dikkate almaz. fakat siz ayrıca muhasebecinize dava açabilirsiniz elinizde belge varsa. vergi dairesine uğrayın onlar sizi yönlendirecektir. iyi günler