-
16 yasında nikah
SeLamun ALeyküm , Arkadaslar benim sorunum düğünümüze 1 ay var ve nikah icin gün almaya gittigimizde kızın yası 16 diye gün vermediler. mahkemeden izin almam gerekiyormus bu ne kadar sürer veya kızın kemik yası 19 yas buyutmeye kalksak ne kadar surer 1 ay icinde acil cözüm lazim yardımlarınızı bekliyorum teşekkür ederim.
-
Cevap: 16 yasında nikah
Yaş büyütmede kızın ergin kabul edilmesi için küçüğün mutlak bir yararı veya kazanımı olması gerekmektedir. Mesela bu küçük çocuk nişanlıdır ve yetimhanede kalıyordur, hakim bu çocuğun ergin kılınmasına taktir ederek onun menfaatlerini korumuş olur. Onun yüksek bir menfaati yoksa hakimin küçüğü ergin kılması pek muhtemel değildir. Ayrıca küçüğün kemik yaşı şayet 19ise, bu adli tıp incelemesi sonrasında oluyor bildiğim kadarıyla, kemik yaşı tespitiyle 19 çıkması sorununuzu çözer. Şu an için 1 aylık gibi dar bir süreçte işinize yarayabilecek somut bir hukuki süreç bilmiyorum, ayrıca davaların ne kadar süreceği başvuracağınız mahkemenin doluluk oranına göre de değişmektedir.