Yatırılan Paranın İcra Yolu İle Tahsil Edilmeye Çalışılması
Merhaba. Sitenizin yeni üyesiyim. Bana cevap yazarsanız çok sevinirim.
Şubat 2009'da bir arkadaşıma arabamı satması için verdim. Bu kişi kendi çapında araba alım satımı yapıyordu. Aynı ay içinde bana ait aracı hiç tanımadığım birisine takas yolu ile satmış.
Bana ödemesi gereken miktarı (aracın bedelini) ödemediği gibi onun için başkalarından topladığım paralarıda ödemeyerek bu paraları üzerime borç olarak bıraktı.
Asıl meselem zaten paraya acil ihtiyacım olduğundan ve arabamı çabuk satması için verdiğim kişiden para alamadığımdan dolayı imzaladığım senetler dolayısı ile sahibi bulunduğum araca haciz geldi ve bu araç bağlandı.
Alacaklı olduğum kişi aracı sattığı kişiye karşı zor durumda kalınca bana aracın parasını ödeyerek icranın kaldırılmasını istedi. Bende bana para vereceğine gidip avukata ödeme yapmasını söyledim.
Bu kişide avukata ödeme yaptıktan sonra avukattan bir tahsilat makbuzu almış ve beni ben bu kişinin icralık borcunu ödedim oda bana ödediğim bu parayı iade etsin diye icra dairesine dilekçe vererek beni icralık etmiş.
Yakında tebligat elime geçecek. Ben bu kişiye borçlu olmadığım gibi halen daha alacağım var. Ancak bende alacağımı ispat edebilecek resmi bir belge olmadığından ben kendisini icraya veremiyorum.
Beni haksız yere icraya vermesi karşısında ne yapmalıyım? Neler tavsiye edersiniz?
Avukatın bu kişiye vermiş olduğu basit bir tahsilat yazısı senet gibi resmi bir dayanak teşkil edermi?
Borca itiraz etmem karşısında eğer dava açarsa bu davaya yalancı şahit getirmesi bana olumsuz bir durum yaratırmı?
Şimdiden teşekkür ederim.
(Bu arada benim aracımı bu kişiye teslim etmem ve kişinin üçüncü bir kişiye aracı vermesi hakkında hiçbir resmi veya kişisel sözleşme bulunmamaktadır.)
Cevap: Yatırılan Paranın İcra Yolu İle Tahsil Edilmeye Çalışılması
Avukatın verdiği makbuz basit bir makbuz olmaz sizin adınıza olan icrayı ödediğine dair delil teşkil eden belgedir. Ancak anlamadığım olay madem bu şahıştan alacağınız var arabanın satışını vermediniz üçüncü beşinci kişi sizi ilgilendirmez vermeyin aracın satışinı alın arabanızı alacağınız ödendikten ve icra takibinden feragat ettiğinde arabanın satışını verin. sizin davanızda şahit ile ispat olmaz. geçmiş olsun
Ben bu borca itiraz edemezmiyim.
Sonuçta bu kişinin bana borcu vardı, davalık olursak hakim bu adama (benim alacaklı olduğum kişiye) borcun yoksa avukata bu parayı sen neden (yatırdın) ödedin demez mi?
Ayrıca avukattan almış olduğu yazı senet veya noter sözleşmesi gibi yasal dayanak teşkil eder mi?
Avukat yetki aldığı vekaletnamesinde ahzu kabz, sulh ve ibra gibi yetkileri var ise imzalayıp vermiş olduğu makbuz geçerlidir. senet başka bir şeydir noter sözleşmesi başka bir şey karıştırmayın. İmza avukata ait ise geçerlidir.