Yasal takip gözüken ama bankalara olmayan borcumuz
kolay gelsin sizleden bir bilgi alabilirmiyim.eşim kredi talebinde bulunmak için bankaya başvurdu.ama yasal takibiniz gözüküyor demişler.nişanlım bankalara borcunu kapattı.ayrıca merkez bankasından borcu olmadığına dair belgede aldık.borcumuz gözüküyorsa hala nasıl öğrenebilirz?borcumuz olsa merkez bankası belge verirmi?nasıl borcumuz olmadığını ispatlayabilirz bankalara?verdiğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: Yasal takip gözüken ama bankalara olmayan borcumuz
Borçlarından dolayı takibe düşmüş olduğu bankayı veya avukatlarını arayıp merkez bankasındaki kayıtların silinmesini isteyecek.Onlar ilgilenmezse bankaların genel müdürlüklerini arayıp baskı yapacak.
Cevap: Yasal takip gözüken ama bankalara olmayan borcumuz
Bildiğim kadarıyla bankalar takibe düşmüş borçlar için "negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları, protestolu senetler" ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı bir veritabanına giriş yaparlar. Merkez bankası kara listesi dediğimiz olay.
Takibe düşmüş kartın borcunu kapattıktan sonra 5 yıl bu listeden çıkmazsınız. Borcu yoktur yazısı alınabilir fakat Merkez Bankası'nın adınızı listeden silmiş olması diğer ticari bankaların da silmesi gerektiği anlamına gelmiyor.
Kriz zamanında benim başıma da benzer bir olay geldi. İşsiz kalıp kredi kartımı ödeyemez duruma geldim ve borcum takibe düştü. Daha sonra taksitlendirip borcumu kapattım fakat listeden ismim 5 yıl sonra silindi. O zamana kadar ne kredi ne de kredi kartı kullanabildim.
Size tavsiyem eğer krediyi eşya yenileme, tadilat vs. gibi işler için kullanacaksanız senet ile iş yapan firmaları tercih edin. Ben evlilik arifesinde bütün ev eşyalarımı bu şekilde senetli taksit ile (eski usül ile yani) aldım.
Bu takibe düşen borç bilgisi yüzünden bankalar tarafından kişiye özel verilen kredibilite puanı düşer. Bu puan kredi veya kredi kartı alırken daha önce almış olduğunuz kredi ve kart bilgileri, bu borçların ödenme durumlarını içeren bir veridir.
Ve takipteki borcunuzu ödeseniz bile bankalar sizi listesinden çıkartmayabilir. Sonuç olarak onları bunun için zorlayabilirsiniz fakat onlardan zorla kredi veya kredi kartı alamazsınız.
Geçmiş olsun.