Lisans mezunlarının önlisans düzeyinden sınava girememesi
Ben 4 yıllık bir lisans eğitimi aldıktan sonra, 2 yıllık bir önlisans programından mezun oldum. Fakat önlisans düzeyinden sınava giremiyorum. Yanlızca en yüksek öğrenim düzeyinden sınava girebileceğim söyleniyor. Bu uygulama ile hem meslek seçme özgürlüğüm elimden alınıyor, hem bir önlisans mezunuyla aynı şartları taşımama ve aynı diplomaya sahip olduğum halde başvuru yapamıyorum, hem de lisans mezunu olmam benim için dezavantaj sayılıyor. Sizce bu hukuki bir uygulama mı? Bu konu ile ilgili danıştaya iptali için başvurulursa bir sonuç alınabilir mi? Bu konuyla ilgili içtihadi kararlar varmı?
Cevap: Lisans mezunlarının önlisans düzeyinden sınava girememesi
arkadaşım bende önlisan mezunuyum ve lise düzeyinde girmek istedim ama biraz araştırdıktan sonra eğer ki lise düzeyinde girersem haksız rekabet olacagı söylendi. Nedeni ise; onlarla aynı bilgi birikimimiz olmaması kanısı. Yani; onlardan daha fazla birşeyler bildiğimiz için lisans yada önlisans'a girmiş olmamız. Not: bazı kurumlar memur atamaları yaparken şartlarından biri en az lise mezunu şartı koşması.Bu şartı isteyen kurumlara lise, önlisans ve lisanslar da başvuru yapabiliyor ( ; inşallah sana karşı tatmin edice açıklama verebilmişimdir...