Emlakçı komisyonumu geri vermiyor
Merhabalar ,
Konuyu kıssaca şöyle özetleyeceğim
Dünyaca ünlü bir emlak şirketinin gösterdiği evi beğendik ve 1000 tl kapora bıraktık; kapora sözleşmesi dolduruldu ve ayrıca makbuz da aldım. Bankaya kredi için başvurduk ; banka yaptığı araştırmada imar durumu belgesinde "binanın su havzasında olduğu bu yüzden iski ile davalı " olduğunun yazıldığını tarafıma ileterek bu eve kredi verilemeyeceğini söyledi. Ben de bu durumu emlak şirketine bildirdim ve evden bu sebeple vazgeçtiğimi kaporamın geri iade edilmesini istedim. Fakat emlak şirkete bunun imkansız olduğunu söyleyerek kaporamı vermeyeceğini söyledi.
Ben bu durum karşısında ne yapabilirim, kaporamı hukuk yoluyla geri alabilirmiyim, tüketici mahkemesine başvurabilirmiyim.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Cevap: Emlakçı komisyonumu geri vermiyor
Sayın enigma
Aynı konuyu iki ayrı başlıkla açmışsınız. Emlakçı ile yaptığınız sözleşme şarlarına göre cevap değişir. Kapora sözlemesi diye birşey duymadım ben, gayrimenkul satış sözleşmesidir
iski ile davalı olunduğu için davanın sonucunu beklemek gerekli.. iskinin lehine olursa yaptığınız sözleşmenin başından beri geçersiz olduğu yönündeki savunmanızla paranızı alabilirsiniz.
tekrar merhabalar
aynı konuyu yanlışlıkla açılmadı sanarak tekrar açmış oldum kusura bakmayın
emlakçının bize bulduğu daire baraj su havzasında olduğu için iski belediyeyi mahkemeye vermiş ve mahkemeyi kazanmış , bunun üzerine belediye danıştaya temyize gitmiş, süreç devam ediyor yani. Ben tüketici mahkemesine başvurarak kaporamı geri alabilirmiyim acaba?
Sonuçta en başta evi kredi ile alacağımı söyledim fakat kredi çıkmadı..
Alıntı:
enigma76 rumuzlu üyeden alıntı
tekrar merhabalar
aynı konuyu yanlışlıkla açılmadı sanarak tekrar açmış oldum kusura bakmayın
emlakçının bize bulduğu daire baraj su havzasında olduğu için iski belediyeyi mahkemeye vermiş ve mahkemeyi kazanmış , bunun üzerine belediye danıştaya temyize gitmiş, süreç devam ediyor yani. Ben tüketici mahkemesine başvurarak kaporamı geri alabilirmiyim acaba?
Sonuçta en başta evi kredi ile alacağımı söyledim fakat kredi çıkmadı..
Evvelemirde 4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun mal ve hizmetler ile ilgilidir. Söz konusu yasanın 3-c bendinde "mal" ticaret konusu taşınır eşya olarak tanımlanmaktadır.
Bu itibarla ihtilafa konu olan bir gayrimenkul olduğundan sorununuz tüketici yasası ve tüketici mahkemeleri ile ilgili değildir.
Ancak karşı tarafla yapılan gayrimenkul satış sözleşmesi tapu tescil müdürlüğünde yapılmadığından mahkemece geçersiz kabul edilecektir. Satış sözleşmesinin yapıldığı yere en yakın sulh hukuk mahkemesinde bir alacak davası açarak kaporanızı geri alabilirsiniz.
Alıntı:
forensiclaw rumuzlu üyeden alıntı
iski ile davalı olunduğu için davanın sonucunu beklemek gerekli.. iskinin lehine olursa yaptığınız sözleşmenin başından beri geçersiz olduğu yönündeki savunmanızla paranızı alabilirsiniz.
Davanın sonucunu beklemeye gerek yoktur. Lütfen kafanıza göre olmayacak çözümler ortaya atmayanız.
Alacağınız evin kusurlu olduğu konusunda size bilgi verilmemesi sizi haklı duruma getiriyor. Ama yapılan sözleşmede evin kredi ile alınacağı yazılmadı ise ve vazgeçilmesi halinde kaporanın cezai şart olarak cayma bedeli olarak belirtilmişse sanırım sözleşme serbestliğine göre sözleşme şartları geçerli olacaktır. Bu konuyu detaylı olarak bir avukat arkadaşla görüşmeniz sizi daha iyi yönlendirecektir. eğer imzaladığınız matbuğ emlak satış sözleşmesi ise alıcının cayması halinde 3. maddesinde kaporanın iade edilmeyeceği 5. maddesinde ise cayan taraf iki tarafında komisyon bedelini öder ibaresi mevcuttur. Dolayısı ile yaptığınız sözleşmede özel madde olarak evi banka kresi ile alacağınızı kredi olmaması durumda bu sözleşmenin tüm madderinin geçersiz kalacağı ve alınan kaporanın iade edilmesi şeklinde ibare ekleseydiniz kanımca eliniz daha sağlam olurdu. Çünkü mevcut durum evin resmi satışına engel değil, kredi çekilmesine engel durum bu nedenle sözleşmenin geçesiz sayılması bana göre mümkün görünmüyor.
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Davanın sonucunu beklemeye gerek yoktur. Lütfen kafanıza göre olmayacak çözümler ortaya atmayanız.
Ne yapacak burda yorum yapanlar önce bir avukat arkadaşı arayacak cevap alacak sonramı yazacak. Ben bu sitenin vatandaşlara avukatlık hizmeti vermediğini ve karşılaşılan hukuki bazı sorunlarda gönüllük esasına göre her üyenin saygı çerçevesinde cevap yazdığı değerli bir site. bu siteden çok şey öğrendiğim ve birine yardımcı olduğum zaman buyük bir huzur duyduğum bir site. Onun içinde yazdığınız bu cevabı uslubunuzu üzüntü ile karşılıyorum.
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Evvelemirde 4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun mal ve hizmetler ile ilgilidir. Söz konusu yasanın 3-c bendinde "mal" ticaret konusu taşınır eşya olarak tanımlanmaktadır.
Bu itibarla ihtilafa konu olan bir gayrimenkul olduğundan sorununuz tüketici yasası ve tüketici mahkemeleri ile ilgili değildir.
Ancak karşı tarafla yapılan gayrimenkul satış sözleşmesi tapu tescil müdürlüğünde yapılmadığından mahkemece geçersiz kabul edilecektir. Satış sözleşmesinin yapıldığı yere en yakın sulh hukuk mahkemesinde bir alacak davası açarak kaporanızı geri alabilirsiniz.
Emlakçıların düzenlediği gayyrimenkul satış sözleşmesi gayrimenkul satışı değil komisyon alımı ve cezai şartlar açısından geçerli bir belgedir.
Alıntı:
karakas2 rumuzlu üyeden alıntı
Alacağınız evin kusurlu olduğu konusunda size bilgi verilmemesi sizi haklı duruma getiriyor. Ama yapılan sözleşmede evin kredi ile alınacağı yazılmadı ise ve vazgeçilmesi halinde kaporanın cezai şart olarak cayma bedeli olarak belirtilmişse sanırım sözleşme serbestliğine göre sözleşme şartları geçerli olacaktır. Bu konuyu detaylı olarak bir avukat arkadaşla görüşmeniz sizi daha iyi yönlendirecektir. eğer imzaladığınız matbuğ emlak satış sözleşmesi ise alıcının cayması halinde 3. maddesinde kaporanın iade edilmeyeceği 5. maddesinde ise cayan taraf iki tarafında komisyon bedelini öder ibaresi mevcuttur. Dolayısı ile yaptığınız sözleşmede özel madde olarak evi banka kresi ile alacağınızı kredi olmaması durumda bu sözleşmenin tüm madderinin geçersiz kalacağı ve alınan kaporanın iade edilmesi şeklinde ibare ekleseydiniz kanımca eliniz daha sağlam olurdu. Çünkü mevcut durum evin resmi satışına engel değil, kredi çekilmesine engel durum bu nedenle sözleşmenin geçesiz sayılması bana göre mümkün görünmüyor.
Sayın Karakas2,
Gayrimenkul satışlarında satış vaadi sözleşmelerinin ilgili gayrimenkulun tapu tescil müdürlüklerindeki sicil kaydına şerh düşülmesi sureti ile yapılması zorunludur. Bu kurala uyulmadan yapılan sözleşmeleri Yargıtay yok hükmünde kabul etmektedir. Emlakçılarla müşteriler arasında yapılan sözleşmelerin %99 u bu kurala uymadan yapılmaktadır.
Sayın üyemiz emlak komisyoncusu şirkete bir ihtarname keşide ederek parasını kolayca alabileceğini düşünüyorum. Çünkü büyük bir emlak şirketinin Yargıtay'ın bu kararını bilmemesi olanaksızdır.
Mahkeme ve avukat masraflarını yüklenmek istemeyecek olan şirket kaporayı iade edecektir görüşünü taşıyorum.