Adi Ortaklıktan doğan KDV borcu
2004 yılında adi ortaklık usulü ile şahıs firması kurduk. 2 ortak olarak işimize başladık. Anlaşamama sonucu 2005 yılında ortaklığımızı sona erdirdik. 2 ortağında kendine ait vergi numaralarına gelir vergisi, geçici vergi ve damga vergisi çıkıyordu.
Şahsıma çıkan vergilerin tümünü ödedim. Yalnız ortak vergi numaramıza çıkan Kdv borcunu anlaşamadığımızdan dolayı ödeyemedik. 2005 ten bu yana oluşan faiziyle rakam artmıştır.
Dün öğrendiğim üzere şahsıma ait banka hesabıma, bağlı olduğumuz vergi dairesince haciz koyulmuş.
Ortağımı arayıp bu parayı ödemek durumunda olduğumuzu söylememe rağmen ücreti kendisinin ödemeyeceğini benim borcum olduğunu beyan etmiştir.
Ortaklığımız bittiğinde vergi dairesine ortaklıktan çıkan kdv borcunun kendisine ait olan kısmı ödediğini ve bu ödemenin dekontunun üzerine vergi dairesince ödemeyi onun yaptığını gösteren bir paraf attırdığını söylüyor.
Sorum borcun sorumlusu olarak sadece benim banka hesabıma haciz koyulması doğrumu?, Borcun sorumlusu sadece benmiyim?, Bu borcun yarısını diğer ortağın ödemesi için ne yapmam gerekiyor?, Bu parayı ben ödersem bunun yarısını karşı taraftan alabilirmiyim?
bilgilendirirseniz çok mutlu olucam. İyi akşamlar diliyorum. Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
Cevap: Adi Ortaklıktan doğan KDV borcu
Vergi dairesi hareketlerinde kanunlarla sınırlıdır. Yani sizin talebiniz veya beyanınızla direkt iş yapmak zorunda değildir. Borcu kimden en kolay tahsil edebiliyorsa, kimi bulmuşsa ondan alır. Bunun iki veya daha fazla ortak arasında nasıl bölüştüğü ile ilgilenmez. Ancak diğer arkadaşın dediği gibi yok üzerine paraf attı falan böyle bir uygulamada yok. Dilekçe ile para yatırabilir. Ancak paraf maraf bir anlam taşımaz. Parayı siz öderseniz mahkeme yolu ile yarısını diger ortaktan taleb edebilirsiniz.