Merhaba,
Ben 2 yıllık mimarım.İTÜ mezunuyum.İş görüşmelerine gittiğimde deneme süresi adı altında 1 ay ile 6 ay arasında sigortasız çalıştırılma teklifi ile karşı karşıya kalıyorum.Bu konuda yapabileceğim hukuki bir işlem mevcut mu?
Printable View
Merhaba,
Ben 2 yıllık mimarım.İTÜ mezunuyum.İş görüşmelerine gittiğimde deneme süresi adı altında 1 ay ile 6 ay arasında sigortasız çalıştırılma teklifi ile karşı karşıya kalıyorum.Bu konuda yapabileceğim hukuki bir işlem mevcut mu?
sOSYAL sİGORTALAR kANUNUNDA dENEME sÜRESİ YOKTUR.
zileli
Deneme süresi iş kanunu'nda 2 ay olarak düzenlenmiştir. ancak toplu iş sözleşmesi ile 4 aya kadar artırılabilir. fakat deneme süreli iş sözleşmeleri işçinin ücret ve sair haklarının ödenmesini engellemez. aksine sigortalılık da dahil yükümlülükler işveren tarafından yerine getirilmelidir. deneme süreli iş sözleşmeleri yalnızca taraflara bu süre içerisinde bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız fesih hakkı verir. sigortasız çalıştırma gibi bir hak vermez. sigortasız işçi çalıştırılamaz.
tbayhan
Hukuki ve idari işlemler var örneğin işe başladığınızdan itibaren 1 ay içerisinde ssk müdürlüğüne ulaşacak şekilde sigortalı bildirim belgesi düzenleyebilirsiniz bir nüshasının da sizde kalmasında yarar var.Hukuki işlem ise bence deneme süresinden sonra uygulamanızı tavsiye ederim işten çıkarmamaları için :) iş mahkemesine hizmet tespit davası açabilirsiniz ve sigortalı bildirim belgenizin onaylı nüshasını delil olarak verirsiniz ssk2ya şikayet edebilirsiniz bu sırada alacağınız bordrolarınızı saklamanızı öneririm imza attığınız belgeleri de saklarsanız iyi olur mahkeme aşamasında kanıt olacaktır ve o primlerinizi yatırtabilirsiniz.Bir kişi herhangi bir yerde işe başladığı anda deneme süresi gözetilmeksizin sigortalı yapılmalıdır
Yapamam deme yapan senden iyi değildir