Yazılımımı yasadışı kullanan veya satan kişiler hakkında
Merhabalar
Ben freelance olarak tabir ettiğimiz serbest çalışan bir yazılımcıyım. Kendi geliştirdiğim yazılımları internet üzerinden satıyorum.
Olay özetle şudur ; Sattığım yazılımları yabancı bir şirketin geliştirdiği şifreleme tekniği ile şifreleyip kullanıcıları veriyorum. Bu sayede benim izin vermediğim yani satın almayan kişiler kullanamıyor. Fakat bazı kişiler bu şifreleme tekniği çözmüş ve bana ait olan yazılımın alan adı kısmını kırmışlar ve kendileri sitelerinde satıyolar. Daha sonra forumlarda vs dağıtmaya başlamışlar. Şimdide bu yazılımı 50tl karşılığında satan kişilerin olduğu ihbarına ulaştım.
Satışlarda vergi olayına gelirsekte şöyle açıklayayım. Bir kişi daha önce maliyeye hakkımda vergisiz satış yaptığım gerekçesiyle şikayet bulunmuş. Vergi dairesinden çağırdıklarında Gelir vergisi kanunu 18. maddesi uyarında bunu yapabileceğim anlaşılmış ve hakkımda hiçbir işlem yapılmadan bunu yapabileceğime dair tutanak tutulmuş ve olay kapanmıştır. Yani vergi konusunda bir sıkıntı bulunmamaktadır.
Ne sattığıma gelince de internet üzerinden oyun oynatmak video izletme için 2 adet yazılım. Oyun ve video yazılımımı kullanan , yasadışı olarak dağıtan siteler ve kişiler hakkında neler yapabilirim acaba ?
Amacım öncelikle bu siteleri kapattırmak daha sonra sahiplerine tazminat davası açmak özelliklede satış yapan kişilere. Kullanan kişilerin domain adresi ve bilgileri mevcut. Bazılarına uyarı maili gönderdip kapatılmasını sağlamıştım fakat bazıları oraları bile olmadılar.
Bu durumda ne yapabilirim. Kendi başımamı haraket etmeliyim yoksa bir avukattan yardım mı istemeliyim ?
Teşekkürler şimdiden
Cevap: Yazılımımı yasadışı kullanan veya satan kişiler hakkında
Sn Lugelas ;
İleri Derece Web Programlama ile uğraşıyorum .. Eğer ki yaptığınız yazılıma telif hakkı ile korumuyorsanız veya lisansli bir şekilde satmıyorsanız yazılım üzerinde hak iddaa edemezsiniz .. Sanırım şifreleme olarak ioncube kullandınız bu bi önleyici tedbir ama fazla etkili değil . Siz yazılımınızı tümüyle koruma altına almış olsaydınız , hakkını sonuna kadar arardınız ..
Sizin scriptiniz Sanırım Zaten Warez olarak tabir edilen ortamlara yayılmıştır.
Bu şeye benziyor ; Yerde bi telefon buluyorsunuz , tamir ettiriyorsunuz , sonra satıyorsunuz birine ..
Birincisi yazılımı lisansıyla beraber satıyorum. Her domaine lisans veriyorum.
2. yerde telefon buldum demişsiniz. Telefonun sahibi belli. satış yaptığım site mevcut hatta vergi dairesinde bunu sattığım sitenin bilgileride var. Kodların tamamı açık olarak elimde yapılan herşey bana ait. Sattığım kişilerde buna şait olabilir. Ayrıca warez forumlarda açılan konularda benim satış yaptığım site ismiyle açılmış durumdadır.
Örneğin "lugesoft video scripti" , "lugelas oyun scripti" şeklinde konular açılıp içeride dağıtımı yapılmaktadır. Bu zaten başlı başına bir kanıttır.
Ayrıca yazılımların bana ait olduğu bu işlerle uğraşan insanların çoğu bilmektedir.
Öyle bunlar şahit diyerekten işlem gerçekleştirmen zor ..
Eğer ki lisanslı ise zaten bu hakka sahipsin gerekli belgelerini çıktı alıp hazırla dilekçene ekle istersen dilekçe örneğini yazıp atabilirim buraya ..
Selamete ..