Başkasına verilen senetler hakkında
Merhaba
İlk öncelikle yardımlarınız için şimdiden teşşekkürler.Biz yaklaşık 5-6 ay önce okul servisi aldık,karşılığındada aylık 1000 tl ödeyerek toplamda 9500 tllik senet imzaladık.Arabanın kaydı ise henüz alacağımız adamın üzerine kayıtlı,bu adam arkadaşına kefil olmuş oda bunu açıkta bırakmış,buda kefil olduğu için bizim senetlerimizi adama vermiş ve adam şuan bizi sıkıştırıyor bu durumda ne yapabiliriz.şimdiden teşekkürler.
Cevap: Başkasına verilen senetler hakkında
merhaba sorunuzun cevabını bilmiyorum ama kayıt olurken kabul ettiğimiz üzere hukuki.net şahsi hukuk danışmanlığı yapan site değildir.. bir avukata danışnamız temennisiyle.. :)
Eğer verdiğiniz senetlerin teminat senedi olduğunu kanıtlayacak bir sözleşme yok ise senetleri ödeyeceksiniz. Zira anlatımınıza göre senetleri elinde bulunduran kişi burada iyi niyetli 3. kişi durumunda.
merhabalar..
size yardımcı olur diye anlatmak istiyorum.. bizimde 3. kişinin eline gecen 2500 tl lik senedimiz var ve bu şahış iş yerimize gelerek (zamanı geçeli 8 ay olmuştur) borcumuzu ödememizi aksi durumda avukata vereceğini beyan etmiştir.
asıl konu, bu kişiyi tanımayız ve işlerimizin bozuk olduğunu fakat düzeltmek için gayret gösterdiğimizi borcumuzun arkasında durduğumuzu ve ne şekilde olursa olsun bu borca sahip çıktığımızı, biraz zaman tanımasını ve parasını illaki bir süre sonra alacağını beyan ederek sözlü anlaşmaya varabildiğimizi ve 8 ay geçmesine rağmen size inanıyorum ve aramanızı bekleyeceğim diyebilmesini sağlamış olmak ve borcumuzun onda birini peşinen vererek bir güven oluşturup sözümüzde ciddi olduğumuzu inandırabildik..
insanlar senetleri istedikleri için değil mecbur oldukları için alıyorlar veriyorlar.. bir şekilde çarkın dönmesi gerekiyor, ama bugün yada yarin bunu alabileceklerini ve tahsikl edebileceklerini bilmeleri bile onlara evet benim alacağım garanti diye düşündürebilmek ve bunun arkasında durmak ısrarları biraz olsun yavaşlatabilir.. bazen hukuki olmasada, insanlar arasındaki sözlü diyalog yatıştırabilir ve avukata gerek olmadan, üstüne yatmadan senetlerinizin arkasında durabilmelisiniz..
(zamanı geçmiş seneti işleme sokarak tahsil etmekde bir yoldur ama diğer yol da bir çözüm yoludur)
saygılar..