Satın alınan mobilyanın odaya sığmamasından dolayı iade talebi
Merhabalar.
30 Ocakta Doğtaş Mobilya'nın Küçükyalı Mağaza'sından ücretini peşin olarak ödeyerek 6000 TL değerinde bir yatak odası takımı satın aldım. Ürün benim için üretilmedi. Doğtaş'ın Exclusive Yatak Odası Takımı.
Ürünü satın alırken odamın ölçülerini Mağaza Müdürüne verip uygun olup olmadığını kontrol etmesini istedim. Uygun olacağı söylendi. (Ortada yazılı bir belge yok maalesef)
23 Şubatta ürünün odaya kurulumu gerçekleşti ama kurulumdan sonra yatak odamın kapısını sadece 45 derece açabiliyorum ve Mobilyanın Sağ tarafındaki çekmecelerini, Gardropun bir kısmı Yatak Bazasına teğet olduğu için kullanamıyorum. Yani hem odamı hem de mobilyamı kullanmam gerektiği gibi kullanamıyorum. Mobilyanın daha uygun başka bir şekilde konumladırılma şansı da yok.
İade talebinde bulundum ama paket açılmış olduğu için iade alınamayacağı bildirildi.
Bu mobilyanın odaya sığıp sığmayacağının aritmetik hesabının, ürünü satanların sorumluluğunda olduğundan hareketle, Noterden ihtarname çektirip akabinde Tüketici Mahkemesine ayıplı hizmet başlığı ile dava açarsam kazanma ihtimalim var mıdır?
Yoksa sadece mağaza ve mobilya firmasının yaptığı bu etik olmayan davranış karşısında onları da biraz uğraşıtırıp vicdanımı rahatlatmış olmakla mı kalırım?
Emsal kararlar hakkında bilgisi olan var mıdır?
Herkese çok teşekkürler.
Cevap: Satın alınan mobilyanın odaya sığmamasından dolayı iade talebi
Odaya sığmamasının ayıp kabul edilip edilmeyeceğine bağlı olarak tüketici mahkemesi karar verecektir. Önceden ölçüp biçseydiniz denilerek davanızın reddedilmesi ihtimalini uzak görmeyin.
Aslında malı ayıplı bulmak değil de, ürün satılırken eksik hatalı bilgilendirme yapılması kurulum yapılırken odaya sığıp sığmayacağının hesap edilmeden kutularından çıkarılarak kurulması sonucu iade hakkının ortadan kaldırılması gibi nedenlerden dolayı ayıplı bir servis verilmesi sözkonusu olamaz mı?
Saygılarımla..
aldığınız ürün kaliteli, dolapları getirirlerken çizik oluşmadı kırılma sürtünme oluşmadı - eşyalar kurulurken sorunda çıkmadı.. tek mesele odanın küçük olması ise burda satıcının bir kusuru yok malesef. ama benimde anlamadığım ürünü iade etmek istediğinizde açılmış paketler geri alınmaz denmesi gibi bir tabirin varlığı anlamsız.. şöyle yapabilirsiniz, odanın küçüklüğünü bahane etmek yerine farklı bir sorun ile iade yapabilirsiniz.. aldığımız eşyalar yada herşey kendimizi iyi hissetmemiz hayatımız kolaylaştırmasını düşündüğümüz için para verip birşeyler sahibi oluyoruz.. ve bu aldıklarımız zamanla gözümüze aslında orada durmasının yanlışlığını yada eksik bir görüntü gösterebilir.. sizin mobilyalardan kurtulmanızın yolu doğtaş'ın küçükyalı şubesini arayıp kuyruğun sonundan işinizi halletmek yerine kuyruğun sahibine ulaşarak aldığınız üründen memmun kalmadığınızı size mağazadaki güzel görümününün evdekiyle aynı olmadığını ve bu ürünü iade hakkınızın bulunduğunu bildirerek belki bir çözüm bulabilirsiniz.. sebeplerden biride kullanımının size hitap etmediğini söyleyebilirsiniz..
son olarak tüketici mahkemesinde, aldığınız malın iade talebi hakkınız olduğu halde bunun dikkate alınmayarak zaman aşımıyla yasal sürenin geçmesini sağlayan mağazanın ödediğiniz faturadaki meblağın ve evinizde kurulu eşyaların mağazaya geri iade talebini isteyebilirsiniz.. ne kadar çözüm olur allah bilir.. yada eşyalara göre yeni bir eve taşınmakda uçuk bir deneyim olabilir.. : )
saygılar..
İade talebim genel müdürlükteki bölge sorumlusu(o da bağlı olduğu yöneticiye durumu anlatmış..?) tarafından reddedildiği için bu hafta tüketici mahkemesine ürünü ve odamı kullanmam gerektiği gibi kullanamadığım gerekçesiyle dava açtım. İznimin bir gününü de bu işe harcadım.
Satıcıların malı satmadan önce ve sattıktan sonraki tavırları arasında o kadar fark var ki insan olarak hazmetmesi gerçekten zor.
Aslında bahanem odanın küçüklüğü değil. Ölçülerini de verip özellikle sorduğum halde bana sorun olmayacağı söylenmişti. Sonuçta mobilya odaya kurulamadığı zaman iade olunabiliyor. Buradaki fark sadece odaya geometrik olarak sığdırılabilmiş olunması.
İade talebimin sadece kendi firmaları için geçerli olabilecek bir sebepten reddedilip bazı ünitelerini kullanamayacağım bir ürünün istemediğim halde kurulması yolu ile kötü niyetli davranılarak kötü bir servis verilmesinin söz konusu olduğunu mahkemeye anlatacağım.
Karar yüce mahkemenin.
Sonucu da bilahare paylaşacağım çok uzun sürmüyor dedilerdi:)