Şirket iflası ve zorla istifa
Bir medya kuruluşunda yaklaşık olarak 5 yıldır çalışıyorum. Şirket, artan borç yükünden iflas gösterip tüm işleri yeni bir şirkete taşıyarak kurtulmaya çalışıyor. Bu aşamada şirket çalışanlarından istifa dilekçesi imzalamalarını talep ediyor. İstifaların ardından yeni kurulan şirketle yeni sözleşme imzalaacağı açıklanıyor. Özlük hakları konusunda ise sözlü şekilde garanti veriliyor. Bu durumda çalışan olarak benim;
İstifa dilekçesini imzalamama hakkım var mı?
İmzalamazsam şirket tarafından ne gibi yaptırımlar uygulanabilir?
Özlük haklarım ve geçtiğimiz 5 yıl içinde kazandığım haklarımı nasıl koruyabilirim?
Yardımcı olursanız sevinirim...
Cevap: Şirket iflası ve zorla istifa
Alıntı:
cihande rumuzlu üyeden alıntı
İstifa dilekçesini imzalamama hakkım var mı?
İmzalamazsam şirket tarafından ne gibi yaptırımlar uygulanabilir?
Özlük haklarım ve geçtiğimiz 5 yıl içinde kazandığım haklarımı nasıl koruyabilirim?
Yardımcı olursanız sevinirim...
İstifa dilekçesini imzalamama hakkınız var. İmzalamazsanız muhtemelen işten atılırsınız ama istifaya zorlandığınız gerçeği karşısında siz yine haklı sebep sahibi konumundasınızdır. Mevcut haklarınızı korumanız için işyerine ilk etapta bir ihtarname tebliğ edebilirsiniz, ya da dava açacaksınız...
Cevapladığınız için teşekkür ederim. Ama sanırım ben, ilk sormam gereken soruyu sormadım;
Şirketimin böyle bir talebi karşısında ne tutum takınmalıyım?
Verilen sözlü güvenceye güvenip istifa belgesini imzalamak doğru bir karar olur mu?
İstifa etmeniz halinde mesela kıdem tazminatı alamayacağınızı muhtemelen biliyorsunuzdur. Karşınızdaki kişilerin sözlü taahhütlerine riayet edip etmeyeceklerini bizlerden daha iyi siz bilirsiniz, ancak tedbiri elden bırakmamanızı tavsiye ederim.
Yine de illa ki istifa etmek zorunda kalır-bırakılırsanız, imzalayacağınız tüm belgelere "ihtirazi kayıt" koymanızı (kısaca İ.K. de yazabilirsiniz) tavsiye ederim. İhtirazi kayıtla dahi olsa ibraname vermemeye de özen gösterin.
Teşekkür ederim. Çom yardımcı oldunuz. İyi çalışmalar..