Avukat görüşmezse suçlu mu?
2007 de icraya düşmüş dosyanın vekili olan avukat, bu dosyaya kefil olan kişi ile bir kez olsun görüşmez ve yanında çalışan stajyer avukat bile olmayan bir işçisi ile görüştürürse suçlu mudur? cezası var mıdır?
Kefilden alınan paraya karşılık belge vermezse, parayı alıp vekili olduğu kuruma "ben böyle bir para almadım" derse suçlu mudur? Cezası var mıdır?
Aynı dosyaya kefil olan 5 kefilden sadece birine onlarca kez maaş haczi yazabilir mi? tüm kefillere de yazmalı mıdır?
Cevap: Avukat görüşmezse suçlu mu?
TCK madde 346: Avukat icraya düşmüş kefil ile bir kez bile görüşmeden, yanında çalıştırdığı stajer bile olmayan işçisini görüştürürse kefilin şikayeti üzerine avukat 5 ile 8 yıl katıksız hapis cezası ile cezalandırılır.
Böyle bir madde yok tabi. Avukatlar borçlularla görüşmek zorunda değiller, ancak insaniyet namına görüşebilir sorunu hızlandırıcı çözümler sunabilirler.
Elden para verdiyseniz makbuz almadıysanız ispat edilemeyecek bir iddia olarak kalcağı için bu hususta yorum yapmak yanlış olur. Elinizde belge olsaydı, tahsil edilen paranın dosyaya bildirilmemesi ve icraya devam edilmesi avukatın hukuki ve cezai sorumluluğunu gündeme getirirdi.
Bir dosyada birden fazla borçlu veya kefil varsa alacaklı veya vekili dilediği borçlu üzerinde işlem yapabilir.
Parayı aldığı halde belge vermemesi şahitlerle ispatlanırsa ne olur Engin Bey?
500 TL nin üzerinde para mevzusunda muvaffakat verilmezse şahit dinlenmiyor. 500 TL nin altında ise tanığa karşı tanık dinletilebilir. Hayli zor yani, Allah kolaylık versin. Bu tür hatalar yapmayın kim olursa olsun para verirken belgenizi alınız.
Bir akşamüstü avukatın bürosunda maaşıma yazdıkları haczi kaldırmaları karşılığında benden tüm maaşıma muvafakat aldılar... Muvafakat icra müdürünün odasında, icra müdürünün karşısında görerek alınır diye okudum. fakat icra müdür yardımcısının imzası vardı dosyaya baktığımda... Bunu iptal ettirebilir miyim?
İspat edebilirseniz olabilir tabi. Siz de bir avukat yardımı alırsanız daha iyi olur.
Bir avukatla görüştüm bu konuda.. bana dosyanın icra müdürlüğündeki fotokopisini aldırdı.
Sizden ricam bu başlıkta ikinci sayfada "Esnaf Kefalet Avukatlarının Dikkatine" başlıklı yazımı okumanız ve bir mahkeme sürecine girmeden artılarımı ve eksilerimi söylemeniz..
İlginize ve alakanıza çok tşk ederim Engin Bey...