Günlük aylık çalışma süreleri ve fazla mesailer hakkında
Merhaba
1)Ben şuan özel bir firmada parttime olarak çalışmaktayım. Kısmı süreli (parttime) İş sözleşmesi yaparken aylık çalışma gün sayısını 26 gün, günlük çalışma saatini de 5 saat olarak sözleşmemde yazıyor. Ama işveren bu sözleşmeye uymamakta ve bana sözleşmede bahsedilen 26 günden az çalıştırmaktadır. Örneğin 20-22 gün çalıştırıyor.
2)Diğer bir sorum ise; benim bildiğim haftalık çalışma saati 45 saat aylık ise 180 saat eğer bu saatlerin üzerinde çalışma yapılırsa fazla mesai almaya hak kazanılıyor.Ama çalıştığım yerde aylık 180 saat üzerinde değil 225 saat üzerinden hesaplanıyor fazla mesailer.
Bizim çalışma şeklimiz günde 10 saat ve 45 dk mola yani 9 saat 15 dk çalışmaktayız. Bu hesapla haftada 55,5 saat ayda 222 saat çalışıyoruz kanuna göre 180 saat olan çalışmayı 42 saat aşıyoruz ve fazla mesai almamız gerekiyor ama işveren 225 saatten hesapladığından fazla mesai alamıyoruz
Not: Ben ilk işe girdiğimde Fulltime çalışıyordum, daha sonra parttime çalışmaya geçtim.
Benim bu konular için işverenden herhangi bir hak talep etme hakkım varmı.
Yardımcı olursanız sevenirim. İyi çalışmalar.
Cevap: Günlük aylık çalışma süreleri ve fazla mesailer hakkında
Alıntı:
nightmare85 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba
1)Ben şuan özel bir firmada parttime olarak çalışmaktayım. Kısmı süreli (parttime) İş sözleşmesi yaparken aylık çalışma gün sayısını 26 gün, günlük çalışma saatini de 5 saat olarak sözleşmemde yazıyor. Ama işveren bu sözleşmeye uymamakta ve bana sözleşmede bahsedilen 26 günden az çalıştırmaktadır. Örneğin 20-22 gün çalıştırıyor.
İşvereninize sözleşmeye uyarak sizi 26 gün çalıştırması için ihtarname gönderebilirsiniz.
Alıntı:
2)Diğer bir sorum ise; benim bildiğim haftalık çalışma saati 45 saat aylık ise 180 saat eğer bu saatlerin üzerinde çalışma yapılırsa fazla mesai almaya hak kazanılıyor.Ama çalıştığım yerde aylık 180 saat üzerinde değil 225 saat üzerinden hesaplanıyor fazla mesailer.
Bizim çalışma şeklimiz günde 10 saat ve 45 dk mola yani 9 saat 15 dk çalışmaktayız. Bu hesapla haftada 55,5 saat ayda 222 saat çalışıyoruz kanuna göre 180 saat olan çalışmayı 42 saat aşıyoruz ve fazla mesai almamız gerekiyor ama işveren 225 saatten hesapladığından fazla mesai alamıyoruz
Aralarında akdedilmiş olan sözleşmeye bakmak lazım. Sözleşmede 225 saat üzerindeki çalışmanın fazla çalışma olarak değerlendirileceği kararlaştırılmış olabilir.
Bir meslektaşımızın yardımını alın.
Öncelikle hemen cevap verdiğiniz için teşekkürler İlknur hanım, yukarıda demişsiniz ihtarname gönderin ben ihtarname de gönderdim yazılı olarakta başvurada bulundum ama işveren aynı şekilde 26 günden az çalışıtırıyor. Şuan için ne yapabilirim işveren böyle devam ederse ve ben bunu sebeble istifa etsem tazminat alabilirmiyim.
İyi çalışmalar.
İşverenin yazılı sözleşmeye aykırı davranması söz konusuymuş gibi görünüyor. Olayın inceliklerini avukatınızla yüz yüze görüşmeniz ve haklı fesih sebebi oluşturup oluşturmadığını her yönüyle dinleyen avukatınızdan öğrenmeniz daha sağlıklı olacaktır.