Eksik Sigorta, maaşların geç yatması ve istifa
Arkadaşlar merhaba,
3 senedir özel bir şirkette çalışmaktayım. çalıştığımız süre boyunca sigortam hep asgari ücret üzerinden yatırılmaktadır. Maaşım yaklaşık bunun 4 katıdır.
Maaş ödemelerimizde asgari ücret kadarki kısmı banka hesabıma gerisi elden nakit olarak verilmektedir. Elden alınan ücrette herhangi bir şeye imza atılmamaktadır. şirket ile aramda herhangi yazılı bir sözleşme bulunmamaktadır. yaklaşık 1 aydır süregelen huzursuzluktan dolayı iş akdimi fesh etmek istiyorum. herhangi bir istifa dilekçesi imzalamak istemiyorum. Şirkete dava açıp yatırılmayan sigorta paralarımı, fazla mesailerimi ve kullanılmayan yıllık izinlerimi ve ayrıca kıdem tazminatımı almak istiyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz. Haklı sebeplerim var ama bunu kanıtlayarak bu davayı kazanabilir miyim?
Teşekkürler.
Cevap: Eksik Sigorta, maaşların geç yatması ve istifa
SGk primlerinizin gerçek ücretinizden daha düşük yatırılması, maaşların sürekli olarak geç ödenmesi kıdem tazminatına hak kazandıran fesih sebepleridir.
Bu nedenlerle sözleşmenizi feshettiğinizi , kıdem tazminatı ve kullanılmamış izin ücretleri ile ödenmemiş diğer ücretlerinizin ödenmesini belirten fesih yazınızı noter kanalıyla işvereninize gönderebilirsiniz.
Ödenmemesi durumunda dava açmanız gerekir.
Açacağınız davada gerçek ücretinizin daha yüksek olduğunu ıspatlamanız gerekecektir.