Uyulması gereken ihbar süresi
Yaklaşık 5.5 aydır çalışmakta olduğum şirketten ayrılmak istiyorum. Ancak, belirli süreli sözleşmem de uyulması gereken ihbar süresinin 4.5 ay olduğu yazıyor.(Uzmanlık gerektiren iş) 4547. sayılı iş kanununda belirtilen asgari ihbar süresine uyarak (2 hafta) istifa dilekçesi verebilirmiyim?
Hakkımda 4.5 aylık ihbar süresine uymama nedeni ile tazminat davası açılması söz konusu olabilir mi?
İlginiz için teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Cevap: Uyulması gereken ihbar süresi
Alıntı:
kalkan06 rumuzlu üyeden alıntı
Yaklaşık 5.5 aydır çalışmakta olduğum şirketten ayrılmak istiyorum. Ancak, belirli süreli sözleşmem de uyulması gereken ihbar süresinin 4.5 ay olduğu yazıyor.(Uzmanlık gerektiren iş) 4547. sayılı iş kanununda belirtilen asgari ihbar süresine uyarak (2 hafta) istifa dilekçesi verebilirmiyim?
Hakkımda 4.5 aylık ihbar süresine uymama nedeni ile tazminat davası açılması söz konusu olabilir mi?
İlginiz için teşekkür ederim.
Saygılarımla.
İhbar öneli, belirsiz süreli sözleşmeler için geçerlidir.
Belirli süreli sözleşmenin süresinden önce feshinde ihbar süresine uyma zorunluluğu bulunmamakla birlikte, sözleşmede bir süre tanımlanmışsa geçerli olacaktır elbette.
Bu durumda işvereniniz, zamanından önce ayrılmanız nedeniyle uğradığı zararların tazmini için dava açma hakkına sahip olur.
Cevap: Uyulması gereken ihbar süresi
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İhbar öneli, belirsiz süreli sözleşmeler için geçerlidir.
Belirli süreli sözleşmenin süresinden önce feshinde ihbar süresine uyma zorunluluğu bulunmamakla birlikte, sözleşmede bir süre tanımlanmışsa geçerli olacaktır elbette.
Bu durumda işvereniniz, zamanından önce ayrılmanız nedeniyle uğradığı zararların tazmini için dava açma hakkına sahip olur.
Öncelikle cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim Erdoğan bey.
Peki bu süre (4.5 ay) geçerli midir? Demek istediğim 2 haftalık süreye uyup çıkabilmem söz konusu olabilir mi? Bu konuyla ilgili yargıtayın vermiş olduğu bir kararı okudum. Orada şöyle bir karar verilmiş; '''ihbar tazminatı sosyal kamu düzeni ile ilgili olup, artırılmış ihbar önellerine ait ücrete sadece işveren mahkum edilelebilinir..."
ilgili karar için; hukuk.erzincan.edu.tr/dergi/makale/2002_1_17.pdf