Şirketler ve kıdem tazminatı
Kamu da hizmet alımı ihalelerine giren şirketler kıdem tazminatını nerden ödeyecek devlet kıdem tazminatı adı altında bu şirketlere herhangi bir ödeme yapmıyor.işçilerde işten çıkartılınca dava açıyor ve tazminat istiyor bu tazminatları almayan şirketler bu paraları nerden ödeyecek kanunlarda bu konu ile ilgili herhangi bir madde varmı acaba?
Cevap: Şirketler ve kıdem tazminatı
Alıntı:
Özhankaan rumuzlu üyeden alıntı
Kamu da hizmet alımı ihalelerine giren şirketler kıdem tazminatını nerden ödeyecek devlet kıdem tazminatı adı altında bu şirketlere herhangi bir ödeme yapmıyor.işçilerde işten çıkartılınca dava açıyor ve tazminat istiyor bu tazminatları almayan şirketler bu paraları nerden ödeyecek kanunlarda bu konu ile ilgili herhangi bir madde varmı acaba?
Kıdem tazminatı herhangi bir yerden alınamıyor zaten. İşverenin sorumluluğundadır kıdem tazminatı.
avukat bey herhangi bir yerden alınmadığını bende biliyorum.Ben devlet işini yüklenen şirketlerden bahsediyorum. Yani ihale açılıyor yüklenici şirket kamu ihalesini kazanıp devletin işini yapıyor ve hakedişini devletten alıyor. Yani bu devletin işi oluyor.Temizlik, güvenlik şirketlerinden bahsediyorum.
merhabalar benim sorunumda kıdem tazminatıyla ilgili bende 15 gün sonra emeklliligi hak ediyorum 5000 günlen 2 yıl ünüversitede geçici işçi olarak 3 yılda mütahit elemanı olarak 5 yıldır çalışıyorum ünüversitede ama sürekli bizleri giriş çıkış yapıyolar acaba kıdem tazminatı hak ediyormuyuz ediyosak nere müracat edebiliriz giriş çıkış yaparak hakkımızı öldürüyolarmı acaba nasıl bi yol izlemem lazım aydınlatırsanız memnun olurum
noldu cevap veremdinizmi avukat bey.bakın size bir şey söyleyeyim kamu ihalelerine girip hizmet işi yapan yani temizlik güvenlik bakım-onarım vb. şirketlere devlet kıdem tazminatı adı altında herhangi bir ödeme yapmıyor.işten çıkartılan işçi de şirketi mahkemeye verince iş kanunu gereği şirket tazminat ödemek zorunda bırakılıyor.ne yapsın bu şirketler?
Veremedim, çünkü sorunuzun bir cevabı yok sizin işinize yarayan türden.
Kıdem tazminatı işverenin sorumluluğundadır, kamu kurumu veya bir başka özel şirketle yapmış olduğunuz sözleşmelere bu yönde bir madde ekleme şansınız var.
Ha o zaman o işi alamayacaksınız büyük bir ihtimalle, ama kurumla sözleşmenizin sona ermiş olması , sizin çalışanlarınızla yaptığınız sözleşmenin sona ermesi için haklı sebep değil.Bu yüzden çalışanın alt işveren olarak firmanıza veya üst olarak görev yaptığı kuruma karşı tazminat talepli açılan davaları kaybetmeniz kaçınılmaz olacaktır.
( avukat değilim, nooldu cevap veremediniz mi şeklinde garip yaklaşımınız konusunda diyebileceğim tek şey, sakin kafayla bir oturun işverenlik nedir , sorumlulukları nedir bir düşünün derim)
işverenlik nedir sorumluluk nedir konuları ayrı konular beyefendi. Ben sadece şunu soruyorum devlet ihalesi alan taşeron şirketleri çalıştırdığı işçiler taszminat talebiyle iş mahkemesine verince 4857 ye göre mahkemeler taşeron şirketleri tazminat ödemeye mahkum ediyor. Fakat ihalelerde devlet yani kik diyelim bu şirketlere kıdem , ihbar tazminatı adı altında herhengi bir para ödemiyor peki bu şirketler bu paraları nereden alacak?