Elektrik faturasının adaletsiz ödenmesi
Kiracı olarak bulunduğum sitede elektrik site içerisinden dağılmakta.Her evin sayacı olmasına rağmen ana sayaca gelen fatura,ikamet edenlerin kullandıkları miktara göre bölünüp hesaplanmakta.Buraya kadar sorun yok.Yanlız bu hesap yapılırken kiracı ile ev sahibi kullandıkları kilowatt/saat miktarı aynı değil. Kiracılar daha fazla ödemek durumundalar. Yönetim siteye katkıda bulunsun diye böle bir uygulama koymuş. Böyle bir uygulamaya hakkı var mıdır? Eğer yok ise bugüne kadar ödemiş olduğum fazlalığı geri alma hakkım var mıdır. Şimdiden cevap yazacak kişilerin emeklerine ve bilgilerine teşekkürler.
Cevap: elektrik faturasının adaletsiz ödenmesi
KMK Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13.4.1983 – 2814/9 md.) ortak tesislerin işletme giderlerinin arsa payı oranında ödeneceğine hükmeder. Bahsettiğiniz konu, ortak kullanım alanlarındaki aydınlatma için gerekli olan elektrik giderlerine ait ödemedir ve kiracı veya malik olarak ayrılarak ödettirilmesi yanlıştır, sadece arsa payı oranında ödenmesi sözkonusudur. Örnek olarak; Oturduğunuz daire 120 m2 olup, diğerlerinin alanı daha az ise siz diğerlerine göre fazla ödeme yapmalısınız. Ama hayır bütün bağımsız bölümlerin alanı ve ortak kullanım alanlarının kullanım hakkı aynı diyorsanız, yönetim kuruluna yazılı olarak başvurun ve fazla ödentilerinizin iadesini isteyin. Bundan sonraki ödemelerinizi de diğerleri aynı tutarda yapın. Eğer elden para teslim alınmazsa, yönetim adına bankada açılmış hesaba yatırın. Yönetimin sizden yasal olarak fazladan para isteme hakkı yoktur, aldığı bir karar varsa da yasal dayanaktan yoksundur.