Kefil olarak ödediğim borçları nasıl geri alabilirim?
Merhaba,
4 sene önce bir arkadaşımın şirketine, evimi bankaya ipotek vererek, genel kredi sözleşmesine imza atarak kefil oldum. Bu şahıs bu ipotekler karşılığında şirket için kredi (senet karşılığı kredi, araç kredisi, kredi kartı vb.) çekmiş. Ödenmediği için evimin icra yoluyla satış kararı geldi. Kefil olduğumuz bu şahıs kayıp. Üzerinde de bankanın alabileceği hiç bir şey yok. Bankayla anlaşma yoluna gittim, peşinat verdim kalanını taksitlendirdiler ve bu takstileri ödüyorum. Ödemelerde "Kefil xxxxx kişi tarafından ödenen" diyede açıklama yazdırıyorum.
Benim sorum şu: Ben bu şahısı bulduğum zaman bu parayı ilerleyen zamanlarda hukuki yollardan nasıl alabilirim. Örneğin bu kişiye dava açsam bunun ne gibi bir getirisi olur? Diyelimki bu kişiye miras kaldı, borç buradan tahsil edilebilirmi?
Bir de krediyle araç alınmış, bu aracı nasıl bulabilirim? banka mı bu aracı takip edecek yoksa ben emniyete gidip bu aracı arattırabilirmiyim? Araç trafikte yakalanıp icra yoluyla satışı olursa satış gelen para borçtan düşermi?
TEŞEKKÜRLER
Cevap: Kefil olarak ödediğim borçları nasıl geri alabilirim?
Alıntı:
selamis10 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
4 sene önce bir arkadaşımın şirketine, evimi bankaya ipotek vererek, genel kredi sözleşmesine imza atarak kefil oldum. Bu şahıs bu ipotekler karşılığında şirket için kredi (senet karşılığı kredi, araç kredisi, kredi kartı vb.) çekmiş. Ödenmediği için evimin icra yoluyla satış kararı geldi. Kefil olduğumuz bu şahıs kayıp. Üzerinde de bankanın alabileceği hiç bir şey yok. Bankayla anlaşma yoluna gittim, peşinat verdim kalanını taksitlendirdiler ve bu takstileri ödüyorum. Ödemelerde "Kefil xxxxx kişi tarafından ödenen" diyede açıklama yazdırıyorum.
Benim sorum şu: Ben bu şahısı bulduğum zaman bu parayı ilerleyen zamanlarda hukuki yollardan nasıl alabilirim. Örneğin bu kişiye dava açsam bunun ne gibi bir getirisi olur? Diyelimki bu kişiye miras kaldı, borç buradan tahsil edilebilirmi?
Bir de krediyle araç alınmış, bu aracı nasıl bulabilirim? banka mı bu aracı takip edecek yoksa ben emniyete gidip bu aracı arattırabilirmiyim? Araç trafikte yakalanıp icra yoluyla satışı olursa satış gelen para borçtan düşermi?
TEŞEKKÜRLER
Borcunuz bittikten sonra icra mahkemesince rücu davası açıp ödediğiniz tutarı da belgelendirdikten sonra(ki öyle yapıyorsunuz) icra yoluyla paranızı geri alabilirsiniz
Kefil ödediği tutarlar kadar alacaklının haklarına halef olur. Ödemeleri icra dosyasına yapmış ve kendi yaptığınızı belgeleyedebiliyorsanız. Borç bittiğinde icra dosyasına beyanda bulunarak alacak dosyasına alacaklı gibi takip edebilirsiniz
Çok teşekkür ederim.
Aracın satışı ile borçtan düşülmesi konusunda bir bilgi yazmamışsınız..
Bu konuda da bilgi verirseniz sevinirim.
Tayfun beyin söylediği gibi kefil olarak asilin borcunu ödediğiniz miktarda alacaklı siz olursunuz. Takibe geçtikten sonra Borçlunun adına kayıtlı araçların haciz ve yakalamasını isteyebilir, araçların satışını talep edebilirsiniz ancak kredi ile araç aldığını söylediğinize göre araçlar muhtemelen rehinlidir. Siz haciz, yakalama ve satış isteseniz dahi araçların satışından elde edilen para muhtemelen rehin borcuna gidecektir.
Merhaba X bankadan 120 aylık konut kredisine karşılık ipotekli dairemi sattım alıcı krediyi ödemeye devam ediyor fakat kredi halen benim üzerimde ve ben evi alan kişi ile nisan ayı sonuna kadar evde oturacağıma karşılık anlaştım ve dairede oturuyorum. Aynı X bankadan krefil olduğum kişi dolayısı ile geçen hafta evime haciz geldi ve eşyaları haczedip yeddi emin olarak bıraktı, X bankanın avukatı konut kredisi halen benim üzerimden devam ettiği için yaptığım daire satışı ile ilgili tasarrufun iptal davası açılacağını kefil olduğum borçla ilgili olarak dairenin satışa çıkarılabileceğini söyledi. Yaptığım satış iptal olabilirmi ve hacz edilip yeddiemin olarak bırakıllan eşyalarım ne olacak çünkü nisan ayı sonuna kadar bu dairede ikamet ediyorum. En kısa zamanda bilgi veren olursa sevinirim.