Yurtdışında işlenen suçlar
Merhaba,
Benim sormak istediğim yurtdışında işlenen suçlar veya alınan cezaların Türkiyede KPSS atamalarında ne gibi rol oynadığıdır.Bildiğiniz gibi devlet memurları kanununda çok net bir açıklama var. var.
Alıntı:
5. (Değişik alt bent: 10/01/1991 - 3697/1 md.;Değişik altbent: 23/01/2008-5728 S.K./317.mad) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile;
kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile
devletin güvenliğine karşı suçlar,
Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar,
devlet sırlarına karşı suçlar ve
casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından
mahkûm olmamak.
Türk Ceza Kanununun 53 cü maddesinde de net bir açıklama var;
Alıntı:
MADDE 53. - (1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;
e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tâbi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten,
Yoksun bırakılır.
Şimdi benim ABD de 2003 tarihinde 100 dolar tutarında bir çekden dolayı tutuklanma geçmişim var.İlgili mahkeme sanığın 700 dolar ödemesine diye bir karar çıkarmıştı.Hemen akabinde Göçmenlik Servisi öğrenci vizesinin ihlali nedeniyle beni 10 yıl süreyle sınır dışı etti.Bu kararın verildiği tarih 2003.
Emniyetten araştırdım ve GBT kayıtlarında sınırdışı ile beraber dolandırıcılık yazıyor.ABD de polisden araştırdım ve siz zaten sınırdışı edildiğiniz için çek konusundaki dava yasal olarak düşmüştür dediler.
Benim öğrenmek istediğim bu iki adli durumun Türkiyede ne kadar bağlayıcı olduğudur?Sonuçta GBT kayıtlarında bunlar açık ve net olarak yer alıyor.Şimdi ben kalkıp KPSS yoluyla bir kuruma müracaat etsem bu iki adli durum sorun çıkarır mı?Bu noktada kafamı karıştıran iki olayın da Türkiyede yaşanmamış olmasıdır.
Konuyu biraz araştırdım ve sadece böyle bir açıklama buldum
http://karar.memurlar.net/gorus/opinion.aspx?id=240
ki bu da zaten yurtdışında olan adli olayları kapsamıyor.
Not: Emniyetten verilen açıklamada GBT kayıtlarının ilgili olaylarla alakalı mahkeme kararıyla silinebileceği ancak silinse bile yine de İstihbarat Şubede GBT den ayrı olarak bulundurulacağı belirtildi.
Cevap: Yurtdışında işlenen suçlar
konuyla ilgili bu gun ilçe kaymakamlığı yazı işleri müdürlüğüne gittim.gbt konusunda çok net bir açıklama yaptılar.açıklama;
bilgi edinme kanunu çerçevesinde kaymakamlığın yazı işleri müdürlüğüne ( sadece ilçede ikamet edenler ) dilekçe ile müracaat eden herkes gbt büro amirliğine havale edilecek bir dilekçe ile,ilgili mahkeme kararları da sunulmak şartıyla gbt kaydını sildirebilir.
şimdi benim sormak istediğim şu;
2003 de 7 yıl olarak verilmiş bir sınırdışı ( öğrenci vizesinin ihlali ) cezam var ve 2010 itibariyle süresi doldu,
2003 de verilmiş 700 dolar para cezası var ( 100 dolarlık karşılıksız çek ) ve aynı tarihte sınırdışı karar çıktığı için bu dava da kapandı,
bunların her ikisi Türkiyede GBT de yer alıyor.bu GBT kaydını sildirmek için yukarıdaki bilgiler yeterli olur mu?