Kıbrıs'a Gideceğim Askerliğimi Nerede Yapacağım?
Merhaba,Ben şuan 21 yaşındayım.Askerlik yoklamam geçen yıl yapıldı ve ben tecil ettirdim.Yakında tekrar askere çağıracaklar.Ama Ailece Kıbrıs'a taşınmaya karar verdik.(Annemin sağlık problemleri var.İyi gelir diye) Askerlik şubemi aradım bilgi almak için bana KKTC yurtdışı sayılır.Bundan dolayı askerliğini yurtdışında olduğun için de tecil ettirme hakkın doğar dedi.Ben biraz şaşırdığım için başka bir şubeyi aradım oradaki görevli de askerliğini yaparsın KKTC yurtdışı sayılmaz dedi.Şaşırdım kaldım.Hangisi doğru? Doğru bilgiye nerden ulaşırım? veya bu konuda bilgisi olan var mı? Lütfen yardım edin çok kötü durumdayım.
Annemin bu zor zamanında yanında olmalıyım.:(
Cevap: Kıbrıs'a Gideceğim Askerliğimi Nerde Yapacağım?
Yurt dışında bulunduğunuz süre içinde turist / ziyaretçi statüsünde olduğunuz için askerliğiniz ertesi yıla bırakılamaz zira siz T.C vatandaşısınız, KKTC vatandaşı değil.
Ertesi yıla bırakma işlemi siz ancak bir kurumda sigortalı olarak çalışırsanız mümkün olabilir. İlk üç sene içinde sadece tecilden, 3 sene sonunda ise bedelli askerlikten faydalanabilirsiniz.
Bunun dışında bir durumda askerliğinizi nerede yapacağınız tamamen Asal'ın bileceği iş.
yaren_34 verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
Kıbrıs'ta çalışma durumum yoktur.Kıbrıs'ta da oturma izni diye birşey var.Yani oturma iznini aldığımızda hala ben ziyaretçi,turist durumunda mı olacağım? Bu durumda olursam ve askere de gitmezsem oradaki kimlik kontrolü vs devlet işlemlerinde beni Türkiye'ye asker olarak göndermeleri gibi bir durum olur mu? Yani orada bulunduğum süre zarfında sadece Türkiye'de mi kaçak durumuna düşerim.Yoksa Kıbrıs da benim Türkiye'deki askerliğim için bir yaptırım uygular mı?
Alıntı:
mustafatasci rumuzlu üyeden alıntı
yaren_34 verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
Kıbrıs'ta çalışma durumum yoktur.Kıbrıs'ta da oturma izni diye birşey var.Yani oturma iznini aldığımızda hala ben ziyaretçi,turist durumunda mı olacağım? Bu durumda olursam ve askere de gitmezsem oradaki kimlik kontrolü vs devlet işlemlerinde beni Türkiye'ye asker olarak göndermeleri gibi bir durum olur mu? Yani orada bulunduğum süre zarfında sadece Türkiye'de mi kaçak durumuna düşerim.Yoksa Kıbrıs da benim Türkiye'deki askerliğim için bir yaptırım uygular mı?
Oturma izni de almış olsanız bile yine de ertesi yıla bırakma işlemi yapılmıyor. Bu durumda olursanız ve siz askere gitmezseniz oradaki kimlik kontrolü vs. devlet işlemlerinde sizi Tr'ye asker olarak göndermeleri gibi bir durum olmaz. Ancak siz yine de kaçak duruma düşersiniz. Kıbrıs'ta TR'deki askerliğiniz için size bir yaptırım olmaz ancak;
Tr'ye giriş yaptığınız sınır kapısında sizin GBT bilgileriniz görevli memur tarafından sistemden görüntülendiğinde doğal olarak kaçak durumunuz görünecektir, sistemde sorgu yapılan bir vatandaş için yakalama kararı çıktıysa görevli memur hakkınızda işlem yapmak zorundadır ve muhtemelen polislerin misafiri olursunuz. Onlar da sizi en yakın askerlik şubesine sevk eder. Askerlik şubesi duruma göre sizi askere sevkedebilir. Ama genellikle 1 sene sonrasına atıyorlar. (bir kereye mahsus) Bu o anki duruma bağlı. Ne kadar süredir kaçak olduğunuz, yaş durumunuz vs. şeyler bunda etkilidir. Eğer direkt askere alınırsanız askerdeyken mahkeme kapılarına düşmeniz kuvvetle muhtemeldir zira Asal ve G.K bir gün bile olsa askerlik hizmetinden kaçanların peşini bırakmıyor.
yaren_34 beni aydınlattığınız için size nekadar teşekkür etsem azdır.Türkiye ile alakam büyük ihtimalle kesilecek.Annem malesef kanser hastası ve bu yüzden Kıbrıs'ta bir müddet kaldıktan sonra annemin tedavisi için Almanya'ya gideceğiz.Almanya'ya gitmek için vize başvurusunda bulunacağım.Askerliğim sorun oluşturur mu? Bu konuda bilginiz var mı?
Cevap: Kıbrıs'a Gideceğim Askerliğimi Nerede Yapacağım?
Bakaya (askerliğine karar alınmış ancak gitmemiş) olmadığınız sürece sorun olmaz vizelerde. İçiniz rahat olsun.