3.Kişi Adına İcra Takibi Ve Önlemler
Bir araç alımı sırasında sözleşmeye göre hazırlanan vadeli senetlerin bir kısmını ödedikten sonra ekonomik krizden dolayı kalan senetleri ödeyemeyeceğimi anlayınca aracı geri iade ettim.Ödediğim senetler aracın kira kullanma bedeli olarak sayıldı bu şekilde anlaştık ve vadesi daha gelmeyen senetlerin iptalini yapacaktık.Fakat aracı teslim ederken talep ettiğim senetleri galericiden alamadım.Galerici bu işten zarar ettiği gerekçesiyle elindeki senetleri bir süre sonra icra takibine koydurmuştur.Fakat bunu yaparken bizzat kendisi adına değil başka bir galerici arkadaşı adına senetleri icra takibine koydurmuştur.Bunu nedeni kendiside icra takibinde olduğundan üzerine herhangi bir mülk alamayacağından.Bu icra takibinden kaynaklı icra takibini başlatan kişi adına sulh hukuk mahkemesinde ortaklığın giderilmesi davası başladı kardeşlerimle ortaklın bulununan arazinin hissesinin bölünerek satılmasının sağlamayı amaçlıyorlar.Ben bu durumda borcumun olmadığının ispatı için menfi tespit davası açtırmak istiyorum fakat bu davayı senetleri verdiğim ve sözleşmeli olarak araç aldığım galerici adınamı yoksa bu kişinin icra takibi başlatılması için arada kullandığı kişiye mi açmam daha isabetli olur.
Cevap: 3.Kişi Adına İcra Takibi Ve Önlemler
Aynı konuda birden fazla ileti açmanız, forum kurallarına aykırı.
menfi tespit davası, alacaklıya açılır.
Alıntı:
Av.Ragıp Atay rumuzlu üyeden alıntı
Aynı konuda birden fazla ileti açmanız, forum kurallarına aykırı.
menfi tespit davası, alacaklıya açılır.
Ragıp Bey bundan dolayı özürdilerim...
Ama benim acil yardıma ihtiyacım var bu konuda zira pazartesi günü menfi tespit davası açmayı düşünüyorum sağlıklı net bir bilgiye ihtiyacım var.Ben mahkemeye 2.kişi olan galericiden araba aldığımı gösteren kontratı delil olarak sunacağım.Ayrıca aracı hem aldığıma hemde geri iadesini yaptığıma şahit olan ortak tanıdığımız esnaflar var.Asıl sorun bu kişinin senetleri benim tanımadığım hiçbir ilişkimizin bulunmadığı 3. kişiye vererek o kişi adına icra takibi yaptırmıştır.Bu durumda menfi tespit davasında bu belirttiğim delillerin bir faydası olur mu?Çünkü kontrat 2. kişi adına ve şahitlerde bu yönde(konu kontratta aracın senetlerle vadeler halinde alındığı yazıyor ama vade sayısı ve senetlerin miktarlarıda yer almıyor)Bu yüzden ben dava açıpta elim boş dönmek istemiyorum.
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Alıntı:
hsnsft rumuzlu üyeden alıntı
Ragıp Bey bundan dolayı özürdilerim...
Ama benim acil yardıma ihtiyacım var bu konuda zira pazartesi günü menfi tespit davası açmayı düşünüyorum sağlıklı net bir bilgiye ihtiyacım var.Ben mahkemeye 2.kişi olan galericiden araba aldığımı gösteren kontratı delil olarak sunacağım.Ayrıca aracı hem aldığıma hemde geri iadesini yaptığıma şahit olan ortak tanıdığımız esnaflar var.Asıl sorun bu kişinin senetleri benim tanımadığım hiçbir ilişkimizin bulunmadığı 3. kişiye vererek o kişi adına icra takibi yaptırmıştır.Bu durumda menfi tespit davasında bu belirttiğim delillerin bir faydası olur mu?Çünkü kontrat 2. kişi adına ve şahitlerde bu yönde(konu kontratta aracın senetlerle vadeler halinde alındığı yazıyor ama vade sayısı ve senetlerin miktarlarıda yer almıyor)Bu yüzden ben dava açıpta elim boş dönmek istemiyorum.
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Birde borçlunun davayı kaybetmesi halinde BORÇLU Menfi Tesbit Davasını Kaybetmesi Nedeniyle % 40 Tazminata Hükmedilmesi durumu nedir?Ben bu davayı kaybetmem durumunda alacaklının icra takibine koyduğu alacağının %40 daha fazlasını mı ödeyeceğim anlamında??
Alıntı:
hsnsft rumuzlu üyeden alıntı
Birde borçlunun davayı kaybetmesi halinde BORÇLU Menfi Tesbit Davasını Kaybetmesi Nedeniyle % 40 Tazminata Hükmedilmesi durumu nedir?Ben bu davayı kaybetmem durumunda alacaklının icra takibine koyduğu alacağının %40 daha fazlasını mı ödeyeceğim anlamında??
Cevabı çok zor bir soru sormuşum galiba
sayın hsnsft
Siz davayı açmadan ya kaybedersem diye düşünüyorsunuz. öncelikle karşıksız (karsılığı ödenmiş, karşılığında alacak olmayan) senetleri işleme koymak tahsil etmek istemek suçtur. Elinizde bu senetlerin dökümü olan araç alım satım sözleşmesi var, borcun nerden kaynaklandığı belli, aracı olarak kullanılan şahısıda galericiyide savcılığa suç duyrusunda bulunun, ayrıca genel mahkeme yani asliye hukuk mahkemesine menfi tesbit davası açın mahkeme bu borcun nerden kaynaklandığını araştıracaktır fakat hukuk mahkemeleri ceza mahkemesi gibi değil ceza mahkemeleri şahit ve her türlü delil sunabilirken hukuk mahkemelerinde yazılı somut delil ve yemin deliline dayanabilirsin. %40 hakim taktirindedir, kötü niyetli olduğuna kanaat getirirse tazminata hükmedebilir. genelde menfi tesbit davalarında %40 tazminatta nadir olarak taktir edilmektedir. En azından benim incelediğim içtihat kararlarında böyle. Bütün bunları yazıyorum ama dayanağı sağlam zemine oturtarak dava açılması ancak bir avukatın yardımıyla olur .birde forumda soru sorup ardından zor oldu gibi yazılar yazmazsan daha çok olumlu cevap alırsın. geçmiş olsun