Amme alacakları zaman aşımı
1995 yılında ikamete açılan Ümraniye Cezaevi lojmanlarında oturan memurlardan, lojman kira,yakıt,elektrik ve su bedellerinin alınması için 03.05.2000 tarihinde Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından bir yazı gönderilmiştir.Konuyla ilgili olarak,İstanbul 4.İdare Mahkemesi'ne dava açıldı.Mahkemenin kararına bakanlık itiraz ederek Danıştay 5.Dairesi'ne temyiz davası açtı.İstanbul 4.İdare Mahkemesi'nin kararını iptal ederek,kira,yakıt,elektrik ve su giderlerinin lojmanda ikamet edenlerden tahsil edilmesi yönünde karar aldı 16.10.2007.İstanbul 4.İdare Mahkemesi de kara uyarak onayladı 27.03.2008. Kurum Müdürlüğü tarafından ikamet etmiş olduğum 5 yıllık süre için,kira,yakıt,elektrik ve su bedeli olarak faiziyle birlikte 8660 TL.borç çıkardı.12.03.2009 tarihinde borç PTT aracılığıyla tebliğ edildi.21.05.2009 günü Kurum Müdürlüğü'ne borcumun taksitlendirilerek emekli maaşımdan 1/4 oranında kesilmesi için dilekçe verdim ve kabul edildi. Maliye'ye ilk taksidimi yatırmak için gittim ve bana biz bunu alamayız.Kurum Müdürlüğü'nün sizi borçlandırarak bize yazması gerekir,biz de Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne yazarız emekli maaşınızdan 1/4 oranında kesinti yapılır denildi.Ben'de hiçbir ödemede bulunmadım.Yasa gereği memur ve emekli maaşınından 1/4 oranında haciz yoluyla kesinti yapılamayacağı aşikardır. Sizden öğrenmek istediğim konu;Dava karar tarihinden veya borç tahakkukunun tebliğ tarihinden itibaren zamanaşımı sözkonusu olurmu,olursa eğer kaçyıldır? Teşekkürler
Cevap: Amme alacakları zaman aşımı
Mahkeme ilamları için 10 yıl zaman aşımı süresi vardır. Mahkeme ilamına dayanmıyorsa beş yıl.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Mahkeme ilamları için 10 yıl zaman aşımı süresi vardır. Mahkeme ilamına dayanmıyorsa beş yıl.
Açıklamanız için teşekkür ederim Avukat Bey.Ben zaten bu yasa(amme alacakları) ile ilgili yazıları ve yorumları okumuştum.Öğrenmek istediğm esas konu,benim durumumla ilgili zaman aşımı tahakkukun tebliğ tarihinden itibaren başlamıyormu? Zamanaşımı süresi içerisinde bir tebligat yapılabilirmi,tebligat yapılırsa zaman aşımı süresi tekrar yenidenmi başlar? Ben emekli bir devlet memuruyum,herhangibir gayrimenkulüm de yok,bu borcu ödemek istemiyorum,maliye bu borcu benden alabilirmi?
[QUOTE=blackboy;338013]Açıklamanız için teşekkür ederim Avukat Bey.