Toplam 1 dosya bulunuyor
Bordro İçeriğindeki Terimler, Brüt-Net Ödenen Arasındaki İlişki
Merhabalar,
Çalıştığım resmi kurumdan bugün ilk maaşımı aldım. Bordromda bulunan miktarların ise hangisinin ne manaya geldiğini ve net ödenen miktarın nasıl çıkarıldığını anlayamadım. Bordro içeriğimi aşağıda belirtiyorum. Bordronun nasıl yorumlanacağı konusunda ise tecrübelerinizden ve bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.
Maaş hesabıma yatan para ise, bordroda "Net Ödenen" kısmında gözüktüğü gibi 1473,27'dir. Bu terimlerin anlamları ve değerlerin birbirleri ile arasındaki ilişkileri hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Herkese iyi çalışmalar.
Cevap: Bordro İçeriğindeki Terimler, Brüt-Net Ödenen Arasındaki İlişki
Brüt ücret üzerinden gelir vergisi ve SGK primleri kesilir ve böylelikle net ücrete ulaşılır. Net ücret elinize geçen ücrete karşılık gelmektedir.
merhbalar bende bu konu hakkında yardım istiyorum bordorda gözukmesıne karsın ben asgarı geçim indirimini alamıyorum:(serbest bolgede calşıyorum belırteyım ama bordroda gözüküyor napabılırım??
Ek olarak genelde karıştırılan bir durum vardır. Firma üzerinden Net maaş üzerinden mi, brüt üzerinden mi anlaştınız? Brüt anlaşma durumunda ay ilerledikçe ve vergi diliminiz yükseldikçe aldığınız net bir hayli düşebilir. (brütün miktarına bağlı olarak)
Cevabınız ve ilginiz için teşekkürler.
Peki "SGK Kurum (İşsizlik dahil)" ve "SGK Şahıs (İşsizlik dahil)" terimleri arasındaki fark nedir? Brütten hangisi düşüyor nete ulaşmak için?
Brüt ücret x % 14 = SGK İşçi Payı
Brüt ücret x % 1 = SGK İşsizlik İşçi Payı
Brüt ücret - (SGK işçi payı+SGK işsizlik işçi payı)= Gelir Vergisi Matrahı
Gelir Vergisi Matrahı x % 15 = Gelir Vergisi
Brüt Ücret x 6,6/1000 = Damga Vergisi
Brüt Ücret -( SGK işçi Payı + İşsizlik İşçi Payı+Gelir Vergisi+Damga Vergisi) +Asgari geçim İndirimi = Net Ücret
Brütten nete maaş hesabının en basit şekli budur. SGK işveren payı Brütten nete dönüşte işçiye yansıtılan bir şey değildir. İşveren işçi adına matrah üzerinden % 19,5 (veya tehlike derecesine göre değişen oranda) + işsizlik işveren payı % 2 yatırır.
Ayrıca işyerinizde maaşları yapan birimin size bu konuda açıklama yapması gerekir.