Bankadan istifa halinde,bankanın tazminat ve eğitim ücreti talebi
Ben bir bankada(İstanbul) yaklaşık 4 aydır çalışıyorum,bilgi işlem de yazılım personeliyim(mühendis),eşim Ankarada onun tayin işlemini yaptıramadığımız için istifa etmeyi düşünüyorum.5 aylıkta bir bebeğimiz var.Sözleşmemde "2 yıl çalışmayı kabul eder ,2 yıldan önce ayrılması durumunda 20.000 USD tutarındaki cezai şartı ve o tarihe kadar kendisi için yapılmış olan her türlü eğitim,kurs vb. faaliyetlere ilişkin giderlerin USD cinsinden ödemeyi herhangi bir ihbara gerek kalmaksızın iş sözleşmesinin feshi tarihinden itibaren 3 iş günü içinde nakten ve defaaten ödemeyi kabul eder." diye özel koşullar adı altında bir madde var.
Insan kaynaklari yetkilileri 20.000 doları almayacaklarını ama eğitim almıştık İstanbulda bir kurumdan,4 arkadaş almıştık bu eğitimi benim payıma düşen 2000 tl gibi bir rakammış.Bunu ödemem gerektiğini söylediler.Böyle bir zorunluluğum varmıdır bunu öğrenmek istiyorum.
Cevap: Bankadan istifa halinde,bankanın tazminat ve eğitim ücreti talebi
Aldığınız eğitim karşılığını ödemek mecburiyetinde kalabilirsiniz.
tek taraflı cezai şart ise 20.000 USD alamazlar ama Sn. Değirmenci'nin dediği gibi eğitim masraflarını ödemek durumunda kalabilirsiniz
Tesekkur ederim çok yardımcı oldunuz.İyi günler dilerim...
TAAHHÜTNAME
Türkiye Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünün 19.07.2008 tarihinde açtığı sınavı kazanmamı müteakip tarafıma verilen……..sicil numarası ve ……….unvanı ile bankacılık ve görevimin gerektirdiği yetkinlikleri kazanmak, mesleki ve kişisel gelim ve davranışlarımı geliştirmek için bankaca verilecek eğitimlere katılmayı,
Eğitimler sonrası bankanın belirleyeceği göreve herhangi bir nedenle başlamaz veya göreve başladıktan sonra 5 yıl içinde bankadan istifaen ayrılır ya da bankaca iş sözleşmem İş Kanunu hükümleri doğrultusunda haklı nedenle fesh edilirse, Bankaya(eğitim-konaklama bedelini ve 8.000.-YTL’yi) 5 gün(işgünü) içinde nakden ve defaten ödemeyi, verilen süre içinde yerine getirmediğim takdirde, talep edilen tutarı………faizi ve sair masrafları ile birlikte ödemeyi, doğacak ihtilaflarda Ankara Mahkemeleri ve İcra Müdürlüklerinin yetkisini kabul ve taahhüt ederim.
Bende böyle bir sözleşme imzaladım, bir sene çalışıp istifa ettim.
Eğitim masrafını ödememe rağmen banka dava açtı. 22.04.2010 dava günü. Banka hangi kanun/yasa/içtihat binaen dava açıyor?
Benim lehime bu konuda yargıtayın içtihatları varmış ama bulamadım. Bu içtihatlar ve emsal davalar hakkında nasıl bilgi edinebilirim.
Saygılarımla.
Sn Mermes,
22sinde davanız vardı. Sonuç ne oldu? Lütfen yanıtlayın çok önemli
Tşkler
Mahkemeye iki tane emsal karar sununca karşı avukat süre istedi, Dava 20.05.2010 ertelendi.
(Sizinde davanız varsa irtibata geçelim.)
Yoksa sizdemi istifa etmeyi düşünüyorsunuz? Elimde iki tane emsal karar var, biri İzmir 8.İş Mahkemesi diğeri Ankara 5.İş Makinesi kararı.
Benim mahkemeyle bu sayı üçe çıkacak inşallah.
Bende arkadas gibi bankada 1 yıl calıstıktan sonra ayrıldım . Tazminat konusunda benzer dava sonucları duydum fakat elimde hic örnek dava metni yok 10.06.2010da davam var.Elinde karar metni olanlar gönderirlerse cok sevinirim.
Kısa mesaj atamadım MERMER23 nickli ardaşa 29 mesaj sınırı var. Burdan iletisim kurarsa memnun olurum.
Birde 1 sorum olucaktı hukukçu arkadaşlara bu eğitim bedelini ödememek için belirli bir süre yokmu? Yani 2-3 yıl hizmet ediyorsun bu eğitim bedelinin karşılığını almış olmuyorlarmı?
Cezai şart indirilir.İşçinin taşıyabileceği bir seviyeye.Eğitim gideri ödenir.Sonuçta bir süreli sözleşme yapılmıştır.
Ne cezai şart öderim nede eğitim gideri olmaz.
Emsal kararlarda ne yazıyor.Cezai şartta ödemez,eğitim gideri de mi ödemez şeklinde?