-
Ek aidat
Merhaba..4 blok ve 120 dubleksi olan bir sitede oturuyorum..Site aidatı 40 tl..Yaklaşık 1 yıldır sadece bizim blok hidrofor değişimi için ayrıca 20 tl topluyor..Geçen ay toplantıda olay çıkmış..Bize verilen makbuzların geçerliliginin olmadıgı tartışılmış..Ortada usulsüzlük olabilir mi?
-
Cevap: Ek aidat
Usulsüzlük olup olmadığını ancak siz anlayabilirsiniz.
Ancak;
1. Makbuzlarda bulunmasu gereken kaşe, para almaya yetkili olan yöneticinin adı, soyadı ve imzası, makbuz seri numarası, ödemenin konusu mevcut mu?
2. Toplanan para, yönetim adına açılan banka hesabına yatırılmış mı?
3. Muhasebe kayıtlarına işlenmiş mi?
4. Yapılacak harcama için karar alınıp karar defterine yazılmış ve harcamalar bu doğrultuda yapılmış mı?
Bu sorulara verilecek cevaplara göre kanaat oluşturabilirsiniz.
-
tüm siteyi ilgilendiren bir ödeme değil..sadece bizim blok ile ilgili..kasa tahsil makbuzunda kaşe yok..tahsil eden adı soyadı olarak kapıcı adı soyadı geçiyor..yapılan işin konusu yok..para kapıcı kanalı ile toplanıyor..genel site geliri sayılmadığı için muhasebe kayıtlarında olamaz diye düşünüyorum..ne dersiniz?
-
Ödemenin tüm siteyi ilgilendirmesi önemli değil. Sadece sizi bile ilgilendirse, makbuzda kaşe olmalıdır. Size daha önceki yazıda belirttiğim hususlardan en az bir tanesi makbuzda yer almazsa bu gelir belgesi geçerli değildir. Tahsil eden ve imzası bulunan kişi kapıcı olamaz. Kapıcı sadece paranın toplanmasında yönetici tarafından görevlendirilebilir. Gelir belgelerinde yöneticinin adı, soyadı ve imzası bulunmalıdır. Paranın ne için toplandığı belirtilmelidir. Örnek ''Ahmet POLAT' ın 2010 Şubat ayı aidatıdır.'' ya da ''........ için tahsil edilmiştir'' gibi. Bütün gelirler, makbuz bilgileri ile birlikte apartman/blok yönetimi tarafından tutulması gereken noter tasdikli gelir defterine kayıt edilmelidir. Bütün bunlardan ikna olmadıysanız derhal denetim kuruluna ihbarda bulunun ve denetçileri göreve çağırın.