Haberleri değiştirerek yayınlamak
Saygıdeğer hukukçular,
Ajanslar tarafından yayınlanan haberlerin tamamen değiştirilerek yayınlanması suç teşkil eder mi?
Örneğin X ajansı bir haberi yayınladı. Habere konu olan şirketin interent sitesinden faydalanarak ben o haberi yeni baştan yazdım. Tüm cümleler değişti. Hatta şirketin sitesinden aldığım bilgilerle eklemeler bile yaptım. Yani haber yeni baştan yaratıldı. Ben bu haberi alıp süreli yayınımda (dergide) haber olarak yayınlasam suç olur mu?
Burada ajansla sadece konumuz aynı ancak haber metni tamamen farklı oluyor.
Düşüncelerinizi rica ediyorum.
Saygılarımla...
Cevap: Haberleri değiştirerek yayınlamak
TCK bağlamında suç teşkil etmediği kanaatindeyim, ancak haber ajansı kendi imkanlarıyla edindiği haberin başkasının edinmesinin mümkün olmadığını düşünüyorsa içeriğinde değişiklik yapılmış da olsa hak talep edebilir.
Geç oldu kusura bakmayın. Yanıtınız için teşekkür ederim.
Merhabalar ;
Avukat Engin Bey açıklama getirmiş ama bende birkaç birşey söyleyeyim .
Biz yerel medya camiyesinde haberlere takla attırma deriz buna.Ancak haber alıp düzenlerken en çok dikkat edilmesi nokta "RESİMLER" dir , çünkü haber içerisindeki resim , haberi yazan muhabir tarafından çekildiyse , bu resim ajans tarafından koruma altına alınır.
Aynı resmi kullanmanız durumunda da yüksek meblalara çıkan durumlar olabilir.
Her haberi kullanamazsınız , mesela , öyle bir olay olur ki , Sadece XXX Ajansinin muhabiri orada haber yapmıştır ve sadece de abonelerine servis etmiştir.Bu durumda sıkıntıya düşebilirsiniz.
Saygılarımla .