Kendi isteğimle işten ayrılıyorum fakat gecikmiş alacaklarım var
Merhaba;
1983 doğumluyum 23/08/2003 terihinde bir şahıs firmasına girdim. İşyeri sahibi hem fabrikada çalışıyor hem de iş yerini çalıştırıyordu. Firma kayınpederi üzerineydi. 2003 yılında net asgari ücret (YTL olarak yazacağım) 225,99 TL idi. Anlaşmam 175 TL + montaj başı 20 TL oldu. Herhangi bir iş akdi imzalatılmadı. İşimiz gereği hem satış yapıyor hemde montaj yapıyordum satıştan herhangi bir şey almıyor sadece montajda ücret alıyordum. Sigortamı zorlada olsa 15/10/2004 tarihinde yaptırttım. 2004 sonunda kayınpederi üzerine olan firmayı kapatıp, fabrikadan ayrılıp kendi üzerine firma açtı ve 15 gün ara ile 15/01/2005 te yine sigortamı başlattı. Bu arada sözlü olarak 200 TL + %5 cirodan pirim anlaşmasını yaptık. Fakat benim sigortam hep asgari ücretten yatırılıyordu. O gündür bu gündür yanında çalışıyorum. Ta ki bu güne kadar.
Yıllar içerisinde sürekli sen müdürsün, sen şöylesin, altında adamlar çalışacak, maaşın çok iyi olacak, çok büyüycez ..........." ve daha bir çoğunu diyerek yaklaşık şimdi 10 çalışana kavuştu. Yalan, dolan, entrika. Kimi çalışanlara beni anlattı kimi çalışanları ezdirtdi. Yani anlıyacağınız tam bir kaustu ve psikolojimi aşırı derecede bozdu.
Kendimi bildim bileli hep parasal yönde sıkıntıları olduğunu söylüyor, para vereceği zaman hep ne kadar lazım gibi kelimeler kullanıyor, şimdi sıkıntı çekiyoruz ama ileride çok iyi olucaz deyip para çok az veriyor sürekli borçlandırıyordu beni.
06/02/2010 itibari ile artık sıkıldığımı ve bu işte çalışmak istemediğimi söyledim. Antetli kağıda kendi isteğimle işten ayrılıyorum yazısını yaz git dedi. Bende kağıda "06/02/2010 tarihi itibari ile gecikmiş alacaklarım baki kalmak şartı ile kendi isteğimle işten ayrıldım." diye yazarak kağıdı verdim. "Alacak konusunu niye yazdın ki bana güvenmiyormusun" gibi duygusallığa vurdu işi.
Şimdi;
Bu adamı çok iyi tanıyorum bana bir kuruş bile vermeden bu işi sonuçlandırmaya çalışacak. O imzaladığım kağıdı beyenmeyip yine imzalatmaya çalışacak. Hatta kağıdı belki hiç işleme koymadan ben öyle bir kağıt görmedim deyip 3 gün işe gelmedi deyip işlem yapmaya çalışacak. Ben bu konuda ne yapabilirim bana para verdiğine dair benim izaladığım hiçbir evrak yok. Bankaya yatırdığı bir para yok. Kısacası para aldığıma dair hiç bir evrak yok. Ben bu paralarımı nasıl alabilirim.
Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Kendi isteğimle işten ayrılıyorum fakat gecikmiş alacaklarım var
Bir avukat ile mutlaka görüşün. İş sözleşmenizi, işçilik alacaklarınızın ödenmemesi sebebine dayandırdıysanız ve bunu da ispat edebiliyorsanız kıdem tazminatı ve ödenmeyen işçilik alacaklarınızı dava edebilirsiniz.