Trafik kazası-taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma
5 ay önce yaya iken tek yönlü yolda yolun karşısına geçerken "ters yönden geri geri gelen aracın carpması sonucu"
kaval kemiğim kırıldı amelıyat gecırdım. ve 5 aydır da yatıyorum.Kırılan
kemiğin hayat fonksıyonlarını 4. dereceden etkiledigini öğrendım. Henüz
mahkeme olmadı savcı gün vermiş. Dava türü "Taksirle Bir Kişinin Yaralanmasına
Neden" olma yazıyor. Suçun tamamen çarpan kişide olduğunu düşünürsek ki
zaten öyle . Buna göre ;
1-Taksir türü ne olabilir?(çarpan kişide alkol yokmuş)
2- Hapis cezası alma durumu varmı olursa ne kadar? (Buna göre uzlaşmayı düşünebilirim)
3- Davanın "4.sulh ceza mahkemesi"nde görülmesinin anlamı nedir? özellikle 1 . 2. yada 4. olması neyi değiştiriyor?
4- Devlet memuruyum hastane masraflarım doğal olarak emekli sandığından karşılandı.Bu durumda aracın zorunlu trafik sigortasından herhangi bir hak talep edebilirmiyim?
Cevap: Trafik kazası-taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma
bu sitede taksirden anlayan yok galiba...
halaa bekliyorumm. cevap veren olursa sevinirim
Merhaba, bende benzer bir durumla karşı karşıyayım ama çarpan taraf benim. Gerçi ben haklıyım ve karşı taraf benden para sızdırmaya çalışıyor ve hiçbir yarası veya yaralandığına dair raporuda yok. Trafik sigortama başvurdum ve onlarda belgelendirdiği takdirde karşı tarafın masraflarını ödeyeceklerini söylediler. Sizde masraf yaptıysanız trafik sigortasından belgelendirme şartıyla alabilirsiniz.
Alıntı:
cankan rumuzlu üyeden alıntı
5 ay önce yaya iken tek yönlü yolda yolun karşısına geçerken "ters yönden geri geri gelen aracın carpması sonucu"
kaval kemiğim kırıldı amelıyat gecırdım. ve 5 aydır da yatıyorum.Kırılan
kemiğin hayat fonksıyonlarını 4. dereceden etkiledigini öğrendım. Henüz
mahkeme olmadı savcı gün vermiş. Dava türü "Taksirle Bir Kişinin Yaralanmasına
Neden" olma yazıyor. Suçun tamamen çarpan kişide olduğunu düşünürsek ki
zaten öyle . Buna göre ;
1-Taksir türü ne olabilir?(çarpan kişide alkol yokmuş)
2- Hapis cezası alma durumu varmı olursa ne kadar? (Buna göre uzlaşmayı düşünebilirim)
3- Davanın "4.sulh ceza mahkemesi"nde görülmesinin anlamı nedir? özellikle 1 . 2. yada 4. olması neyi değiştiriyor?
4- Devlet memuruyum hastane masraflarım doğal olarak emekli sandığından karşılandı.Bu durumda aracın zorunlu trafik sigortasından herhangi bir hak talep edebilirmiyim?
Sn. Cankan,
Öncelikle site sakinlerine yönelik yazdıklarınız gerçekten hoş değil, burada yardımlaşma söz konusu kimse kimsenin vekili değil; dolayısıyla sorulara cevap vermek yükümlülüğü altında da değil.
Sorularınıza gelecek olursak;
Yolun fiziki koşulları, sizin bulunduğunuz konum ve kusurun oranı önem teşkil ediyor. Bunları bilmeden yorum yapmak zor ama, her iki ihtimali de açıklayayım.
Bilinçli taksir söz konusu ise; uzlaşma durumunuz söz konusu olamaz, şikayete tabii değil. '3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası 'olan ceza, bilinçli taksirde 'üçte birden yarısına kadar' arttırılır. Kemiğinizin kırılmış olması ağırlaştırıcı sebeptir; cezanın 'yarısı oranında' arttırılması söz konusu.
Taksir söz konusu ise; '3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası söz konusu, kemiğinizin kırılması bu ihtimalde de ağırlaştırıcı sebep ve 'yarısı oranında' arttırmayı gerektirmektedir. Taksir söz konusu ise, uzlaşabilirsiniz.
Karşı taraf lehine hafifletici sebepler söz konusu olabilir veya olayın koşulları değerlendirildiğinde farklı sonuçlara yol açabilecek hususlar bulunabilir. Hakim olayın koşullarına göre değerlendirme yapacaktır.
Sayın Cankan,
Düzenlenecek olan uzman bilirkişi raporunda "bilinçli taksir" ya da "olası kasıt" verileceğini sanmıyorum. Bu nedenle sanığını 89. maddedeki seçimlik cezalardan hapis değil para cezasına mahkum olacağı kuvvetli ihtimaldir. Olayda bilinçli taksir ve olası kasıt unsurlarınnın bulunmaması aynı zamanda sizlere uzlaşabilme olanağı sağlayacaktır. Dava siz uzlaşınca düşecektir. Aksi takdirde siz uzlaşsanız dahi kamu davası devam edecekti.
Alacağı cezaya gelince;
5560 sayılı yasanın 1. maddesinin 5237 sayılı yasanın 61. maddeye göndermesiyle sanığın alacağı para cezası 90 gün karşılığı para cezasından az olamayacaktır. Vücudunuzda meydan gelen kemik kırılması nedeni ile bu cezanın yarısı kadar arttırılacağı ve sanığın iyi hali nedeni ile cezasından 1/6 oranında takdiri indirim yapılacağını varsayarsak alacağı para cezasının neticeten 2.260.-TL olabileceğini öngörüyorum. Hukuk mahkemesinde manevi tazminat davası açma hakkınız saklıdır.
Mahkemenin 1. 2. 5. vs. olması sizin açınızdan hiç bir anlam ifade etmemektedir. Genellikle numarası düşük olan mahkemenin yargıcı büyük olana göre biraz daha kıdemli olmaktadır. Geçmiş olsun!