Haksız Aidat Alımı İle İlgili
Merhabalar,
01.12.2009 tarihinde bir daire kiraladım. Daha doğrusu kiraladığım yer önceden kömürlük/depo olarak kullanılıyormuş. Apartmanda en son daire, yani 9 numara teras katı dairesi olmakla beraber daha sonra benim şuan tuttuğum yer 10 numara olarak görülmektedir. Gerçi faturalar 77/A şeklinde geliyor, sadece posta kutusunda 10 numara olarak görülüyorum ve ev sahibimin sözüyle kendimi 10 numara olarak biliyorum.
Sorunuma gelecek olursak... Tuttuğum yer apartmandan bağımsız (apartmanın yanından inen merdivenlerle demir kapısı olan bir yer), kalorifer petekleri olmayan (dolayısıyla son 10 gündür hasta bir şekilde annemin evinde yatmama neden olacak kadar soğuk.. Dışarının soğuğundan hiçbir farkı olmamaktadır), apartmanın ne otomatıyla ne ortak alanda kullanılan ışığıyla alakası olmayan, çöpümü kendim çıkarıp kapımın önünü kendim süpürdüğüm (dolayısıyla kapıcıyla da hiçbir alakam olmayan)bir yer. Daire demeye dilim varmıyor. Dairede sıcak su da bulunmamaktadır, çok eski bir termostat takılmıştır ki henüz içine tam yerleşemediğim için soğuklardan ötürü kullanma şansım da olmadı. Ve daha önceden belirtmiş olduğum gibi alan daha önce kömürlük olarak kullanılırken, daha sonra eklenen duvar/mutfak/tuvalet gibi şeylerle daire haline getirilmiştir.
Dairenin çelik kapısı bile bulunmamaktadır, fakat hemen yan bina asker korumalı olduğu (ve bu korumalar da hemen kapıma baktığı için) güvenlik konusunda tereddüt yaşamamaktayım.
Dediğim gibi dairede kalorifer petekleri de bulunmamaktadır, sadece kazan dairesinden çıkan iki adet uyduruk boru -ısıtıcı- olarak lanse edilmektedir. İlk girdiğimde sorun yaşamadım, sıcaklık idare edilebilirdi. Ancak bu soğuk kış günlerinde bırakın normal kıyafetlerimle oturmak; paltomla otururken bile donarcasına titriyorum. Yani ha sokakta kaldırıma oturmuşum gecenin bir vakti, ha dairemde uyumaya çalışmışım...
Ancak apartmanın hiçbir şeyiyle alakam yokken, üstelik çok büyük bir ısınma sorunum varken aidat olarak 110 TL istenmektedir benden. Bu bedelin neden bu kadar yüksek olduğunu eve girmeden ev sahibine sorduğumda "O borular ısıtıyor oraları, zaten kazan dairesinden çıkan borular ilk senin dairenden geçiyor sonra apartmana dağılıyor" gibisinden bir mazeret uydurarak, benim de acemiliğimden faydalanark bir güzel boyamıştır gözlerimi.
Hastalığım biraz iyileşir gibi olduğunda (yaklaşık 6 gün sonra) bu pazartesi ev sahibime gittim ve durumu açıkladım. Daireye kalorifer peteği yaptırması gerektiğinden bahsettim ve kendisi:
"Apartman yönetimiyle uzun süredir merkezi sistemden kombili sisteme geçmeyi düşünüyoruz, fakat hep lafta kalıyor. Oraya şu haliyle bir kalorifer sistemi yaptırsak yine ısınamazsın, sistem adapte olamaz, verilen ısı sadece peteklerin üstünde kalır azıcık ve altı yine buz gibi olur (sistem adapte olamaz ne demekse!? Gerçekten de böyle üstü azıcık sıcak, altı soğuk olma durumu var mıdır?). Ben de diğer daire sahiplerinin bir karara varıp kombili sisteme geçmesini bekliyorum, o zamana kadar idare edeceksin."
cevabını verdi. Sinirlendim. Madem ben ısınmayacam, iki dakika yerime oturduğumda (evet ayağa kalkıp zıpladığımda, kısmen de olsa ısınıyorum!! Trajikomik bir durum!) 2 dakika içerisinde titremeye başlayacaksam niye aidat ödüyorum? Ya da ödeyeceksem illa kombili sistemmiş gibi 30-40 TL ödiyeyim ki geriye kalan 70-80 TL ile birkaç tane UFO alıp, devamlı onları çalıştırıp elektrik faturasına yatırayım. Ve adam bana komik bir şekilde "Dipdeki oda ısınmıyor mu ki?" diyor (ki boruların en yoğun olduğu yerler, hayır ısınmıyor!)! Ben kirayı tek bir odası için verdiğimi hatırlamıyorum. Oda kiralamaya meraklı olsam gider bir ev arkadaşı bulur, aynı paraya misler gibi herşeyi olan bir oda kiralar ve orada otururdum. Neyse laf çok uzadı...
Sözüm o ki, yarın öbür gün ben bu konu hakkında yöneticim ile konuşmaya gideceğim ve giderken elim boş gitmek istemiyorum. En azından bu konuyla ilgilli haklarım olmalı. Sonuçta ben öğrenciyim, oranın masraflarını SSK yetim maaşımdan çıkarıyorum ve bursumu da harçlık yapıyorum. Yolunacak tavuk ben olmamalıyım!
Ha unutmadan, apartmanda kuaför olduğu için apartmanın diğer dairelerinin aynı merkezi sistemle ekvator havası yaşadığını biliyorum, tek eksikleri kum ve deniz!! Yani sorun sadece bende var.
Ayrıca son bir ekleme, ev sahibi aynı zamanda yönetici yardımcısı (imiş)... Derdimi hararetli bir şekilde anlatmaya çalışırken "Bunun helal para olduğundan emin misiniz? Yoksa havadan hiç haksız para sövüşleyip cebine mi atıyor yönetici???" diye sorduğumda (bu soruyu sorarken daha yönetici yardımcısı olduğunu bilmiyordum! Ki daireyi tutarken "Aman aman sakın aidat konusunda pazarlığa girmeyin, o konuda taviz vermiyor yönetici" diye konuşuyordu..) hiçbir şekilde cevap veremedi ve sadece önüne baktı. Daha daha sonra ağzından kaçırdı laf arasında "ben yönetici yardımcısıyım" diye...
Sanırım adamın dairesine girerken oranın çöplük gibi olduğundan ve boyacısından banyo eşyalarına kadar herşeyiyle imkanlarım dahilinde yaptırdığımdan bahsetmeme gerek yok... Bu kadar düşük şartlara sahip bir daireden bu kadar yüksek aidatı neye göre belirliyorlar?
Yok mudur aidat belirlemenin bir yasası ve limiti? Her yönetici kafasına göre "Canım bu kadar aidat almak istiyor!" demiyor ya...
En kısa zamanda yardımlarınızı bekliyorum, çünkü sabrım zorlanmaya başladı.
Aralık ayında sorun olmadığı için aidatı yatırdım ama bu ay sırf hastanelik olacak kadar hasta olduğum için inat ettim ve yatırmadım. Bu sorun düzgün bir çözüme ulaşana kadar da yatırmayı düşünmüyorum!
Yardımlarınız, önerileriniz ve çözümleriniz için şimdiden çok teşekkürler!
İyi çalışmalar,
T.A.
Cevap: Haksız Aidat Alımı İle İlgili
Kiraladım dediğiniz mekanın bir daire olduğundan emin misiniz? Depo olarak kullanılan bir yerin daire gibi gösterilmesi olarak anladım. Projede burası daire olmadığı için, ne bir numarası ne bir ısıtma tesisatı ne de kapısı var. Siz nasıl kiraladınız burayı anlayamadım. Bence kendinize daha insanca yaşanabilir bir mekan kiralayın.
İçine o kadar masraf yaptıktan sonra herşeyi çöpe atıp gitmem seçeneklerin arasında bulunmuyor maalesef.
Hukuki bir çözümü olmalı bu işin...
Projesinde daire olmayan bir bölüm için hukuki bir şey yapamazsınız. Öncelikle dayanağınız sağlam olmalı. Bu bölümün sonradan daireye dönüştürülmesi, belediyeye bildirilip projesinin değiştirilmemesi zaten hukuka uygun değil. Siz neyin mücadelesini yapacaksınız. Keşke bütün bunları en baştan düşünseydiniz.
Projede daire olarak geçip geçmediğini bilmiyorum. Benim sorduğum aidat miktarlarını yöneticilerin kafalarına göre belirleyip belirlemediğiydi... Sonuçta nasıl ki bir evin kirası expertizm ile çıkartılıyorsa aidatın da öyle bir yöntemi vardır diye düşündüm ve bu insanlar bana çıkışmaya kalktıklarında onlara nasıl bir geri püskürtme yapabilirim onu sordum.
Sonuçta ben orayı seviyorum, içini dayamışım döşemişim. Kendi halinde bir yer, karışanım yok edenim yok, müziğimi kafama göre dinliyorum - dışarıya ses gitmiyor (özellikle kontrol ettim bunu). Yani ısınma sorunu dışında seviyorum orayı. Sadece "ısınıyor ısınıyor" diye 110 TL aldılar ilk ay, bu kış günlerinde hiçbir şekilde ısınmam söz konusu olmadı, ben de o yüzden hala yatırmadım aidatı - yatırmayı da düşünmüyorum. Ev sahibinin de kombili sisteme geçmeden önce petek taktırmayacağını göz önünde bulundurmamız ile birlikte sadece bana bu konuyla ilgili biri birşey söylemeye kalkarsa nasıl karşı atağa geçerim onu sordum. Burda aldığım cevap bir -YOL GÖSTERMEDEN- ziyade "ama niye öyle yaptın ama niye şöyle yaptın" diye sorgulamaya döndü...