Cevap: Haftalık 45 saati aşmak
Bu arada günlük 10 saat çalışmamıza rağmen işveren fazla mesai ücretimizi de ödemiyor.
Benim çalıştığım şirkette de 08:00 - 18:00 arası çalışıyoruz.. Cumartesi - Pazar günlerimiz tatil haftada toplam 50 saat yapıyor.. Mesai yaptığımız zaman da ücretlerimizi vermiyorlar..
Bu konularda izleyeceğimiz hukuki yollar nelerdir..
Şimdiden çok teşekkür ederim..
İs yerınızın baglı bulundugu calısma bolge müdürlüğü ne is veren hakkında suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Bir beyaz eşya mobilya mağazasında yaklaşık 3 sene çalıştımm. 25.09.2006da işe başlamama rağmen ssk girişi 22/11/2006 da yapılmış. ssk primlerimizde asgari ücretten yatırlıyor ama net maaşım 650tl. hergün sabah 09:00 akşam 21:00 olmak üzere günde 12 saat çalıştım mola olarak sadece öğlen yarım saat yemek molamız vardı. Artı 15günde 1 pazar günü tatildi ve çalışma sürem içerisinde hiç yıllık izin kullanmadım. resmi tatil günlerinde de sürekli çalıştım. Bu çalışma şartlarını sebep gösterip 03/08/2009 tarihinde istifa ettim ve dilekçemi noterden gönderdim. Tazminat, resmi tatil, fazla çalıştığım pazar günü ve yıllık izin ücretlerimi talep etme hakkım var mı? Teşekkür ederim...
(istifa dilkeçemde yıllık izin kullandırılmamması, günde 12 saat çalıştırılması, resmi tatillerde çalıştırılması ve ek ücret ödenmemesi'ni istifa sebebi olarak yazdım)
Benimde fazla çalışma konusunda bilgiye ihtiyacım var aday gümrük memuruyum bizim çalışma saatleri belirsiz. Sabah saat 9 gibi işe başlıyoruz öğle yemeğine gidiş saatimizde belli olmuyor 12 de olabiliyor 14 te. Mesai genelde akşam yediden sonra bitiyor. Saat 10 a kadar uzadığı oluyor. İş bittikten sonra herkes gidiyor nöbete kalan saat gece 12 ye kadar çalışıyor. Bende haftada 2 gece kalıyorum. Sonraki sabah yine aynı saatte işe geliyorum. Yani nöbetten sonra dinlenmiyorum.Ayrıca haftasonu da çalışıyorum hafta içi birgün dinlenmek için izin alabiliyorum. Haftada 60 saatten fazla çalışıp bir gün dinlenmek yetmiyor. Fakat ne yapacağımı bilmiyorum. Bu konuda yapabileceğim birşey yok mu? Yardımcı olabilecek kimse yok mu?
Özel sektörde 5.5 yıldır çalışmaktayım.haftalık 72 saat çalışıyorum.günlk sekiz saat mesai ve haftalık 2 gün izinli olmamız gerekirken ssk dan gelen evraklara göre zorunlu olarak imza attrıyorlar.haftalık 45 saat normalinde çalışmamız gerekirken yasal olarak suç işliyormu iş veren.ayrıca yaklaşık maaşlarımızıda 1 yıldır 2/3 ay gecikmeli parça parça ödeme yapılıyor.5.5 yıllık çalıştığım iş yerinde ayrılmak istiyorum .tazminat vermemek için uğraş veriyorlar.hakkımı yasal olarak nasıl koruyabilirim.iş şevkimiz kırılıyor,sağlık sorunlarım başlıyor.sabah 7 de evden çıkıyorum gece 11 de ancak kendimi eve atıyorum.durumu hangi ilgili makama bildirmemiz konusunda yardımcı olmanızı arz ediyorum
SORU: Haftalık 45 saati aşmak
Özel sektörde 5.5 yıldır çalışmaktayım.Haftalık 72 saat çalışıyorum.Günlük sekiz saat mesai ve haftalık 2 gün izinli olmamız gerekirken ssk dan gelen evraklara göre zorunlu olarak imza attrıyorlar.Haftalık 45 saat normalinde çalışmamız gerekirken yasal olarak suç işliyormu iş veren.Ayrıca yaklaşık maaşlarımızıda 1 yıldır 2/3 ay gecikmeli parça parça ödeme yapılıyor.5.5 yıllık çalıştığım iş yerinde ayrılmak istiyorum .Tazminat vermemek için uğraş veriyorlar.Hakkımı yasal olarak nasıl koruyabilirim.İş şevkimiz kırılıyor,sağlık sorunlarım başlıyor.Sabah 7 de evden çıkıyorum gece 11 de ancak kendimi eve atıyorum.Durumu hangi ilgili makama bildirmemiz konusunda yardımcı olmanızı arz ediyorum
Haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu süre toplu iş sözleşmeleri ile azaltılabilir. Bu saatlik çalışmaların üzerindeki çalışmalarda fazla çalışma ücreti ödenmelidir. İş kanunu'nda ara dinlenmesi ile ilgili madde vardır. Buna göre 7,5 saati aşan günlük çalışmalarda 1 saat ara dinlenmesi verilir. işin gereği bu farklı zamanlara bölüştürülebilir ancak aynı gün içinde toplam 1 saattir. Esası blok halde kullandırılmasıdır. Bu konularda Bölge Çalışma MüdürlüğÜ'ne yazılı müracaat edebilir e işyerindeki uygulamanın tesbitini yaptırabilirsiniz. Ayrıca iş akdinizde işveren tarafından tek taraflşı yapılan bu esaslı değişiklikler ve kanunlara uymamak tek taraflı olarak haklı nedenlşe iş akdi feshi hakkını doğurur.
arkadaslar sordugunuz soruların cevaplarını burda bulabılırsınız özelliklede fazla mesai hakkında madde 40 vs okuyun
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/1243.html