Hisseli arsanın satışında 1 hissedarın itirazı
Değerli hukukçular,
6 kardeş olan Annemlerin babalarından kalma bir arsaları var. kardeşlerden 5'i satmak isterken ve müşteri var iken 1 kardeş arsayı satmak taraftarı değil. Arsa küçük bir ilçede olduğundan dolayı her zaman müşteri çıkmamaktadır. Kardeşlerin en küçüğü 65 yaşında olduğundan dolayı onlardan birinin ölümü halinde çocuklarıda devreye gireceğinden ve her birinin bir yerde olmasından dolayı iş daha çıkmaza girecek ve arsanın bir daha değerlendirilme ihtimali ortadan kalkacak. Bütün kardeşlerde ihtiyalı kişiler olduğundan oradan gelecek parayı 4 gözle beklemektedirler ancak 1 kardeşleri yüzünden bu imkana sahip olamamaktadırlar. Acaba bu kardeşi devre dışı bırakarak arsanın satışı yapılarak, ona ait olan hisse para adına bankaya yatırılsa nasıl olur.Bu durumda hukuki yönden nasıl hareket etmek gerekir.
Yradımlarınız için şimdiden teşekkür ederim
Cevap: Hisseli arsanın satışında 1 hissedarın itirazı
Siz, her ne kadar "Hukukçulara" demişseniz de bu konudaki bilgim şudur:
Diğer hissedarlar satış yapsın, razı gelmeyenin payını bankaya yatıralım ifadesi nasıl olabilir?Onun hissesini satamazsınız ki; onun payını yatırabilesiniz.
İfadenize dayanarak; bu yerin arsa olduğunu (Tarla olmadığını) kabul edip, hisselerinizi satma hakkınızın bulunduğunu bilmeniz gerek.Ancak; bu durumda, satmak istemeyenin, diğer satış yapanların yaptığı satışı, bozma hakkı var.Hukukta buna "Şufa hakkı" denirmiş.Anlayacığınız şekilde ifade edecek olursak; "Hissedar olarak, öncelikli alım hakkı" var.Yani; önce hissesini satmak istemeyene soracaklar; "Biz hisselerimizi satacağız.Bize verilen bedel bu.Senin dışında kalan hisseleri bu fiyattan alıyor musun?" Cevap:"Evet alıyorum" derse satış, o kişiye (Hissesini satmak istemeyen tek kişiye) olacak."Hayır, ben bu paraya alamam." derse, diğerlerinin, hissedar dışındaki birine satma hakkı doğacak.Bu denileni yazılı, ya da; teklifinizi yazılı olarak bildirip de cevap alamadığınızı ıspatlayamadığınız sürece, satışınızı bozar.
Hukukçu olmadığımı peşin söyledim.Öncelikli olarak, hissedara satış teklifini yaptığınızı, onun da kabul etmediğini nasıl ıspatlarsınız?İşte onu bilmiyorum.
İyi günler...
NOT:Ben olsam;
Noterle olursa pahalı olur.Satmak isteyen hissedarların ortak imzalarının bulunduğu "Biz; falan ada, filan parseldeki hisselerimizi, feşmekan bedelden satacağız.Bu bedelden almak istiyorsanız; bize 10 gün içinde cevap veriniz." yazılı bir mektubu (İki nüsha olarak, biri sizde kalmak üzere) İTM (İadeli Taahhütlü Mektup) olarak gönderir, alındı belgesindeki tarihten itibaren, onbeş gün (Postada geçen süreleri gözönüne alarak) beklerdim.Aldı, aldı.Almadı; satışı yapardım.Şayet; bu şartlarda alıcı olursa...İleride bu satış; alan kişinin başını ağrıtabilir.Niye derseniz; o da uzun konu...Bu sefer; "İzale-i şüyu" davası doğacak.O da ne? "Ortaklığın giderilmesi" davası.
Cevap: Hisseli arsanın satışında 1 hissedarın itirazı
Merhabalar,
Bu konuyla ilgili sadece arsa için mi bu prosedür uygulanabilir, yoksa araçlar içinde bu prosedür ya da buna benzer bir yöntem varmıdır?
Yanıtlarınız için teşekkürler...