Cenazeden Sonra Neler Yapılır?
Merhabalar dedem geçen gün vefaat etti.Cuma günü defnettik benim merak ettiğimde.Cenazeden sonra ne tür hukuki işlemler yapılıyor? Dedem bağkur emeklisiydi ve hasta olduğu için bi bakıcı tutulmuştu ve sosyal hizmetlerden de bu bakıcı için aylık alıyorlardı.Bide eşi babannem maşşallah sağ ona sanırım bağkurdan dul aylığı bağlamamız gerekecek.Ben kamu yönetimi okuduğum için genelde İdare,Anayasa Hukuku ile ilgili bilgim var bu nedenle bu konuda bilgisi olan arkadaşlara danışayım dedim.Ne Tür işlemler yapılacak? Bu işlemler için ne tür belgeler gerekecek? Şimdiden verdiğiniz için çok teşekkür ediyor,saygılarımı sunuyorum ( Bu kısmı biraz resmi oldu sanırım :D:D:D :P) ....
Cevap: Cenazeden Sonra Neler Yapılır?
Doğru veya yanlış bu konuda bildiklerimi yazıyorum.Hukukçu olmadığım için iddia etmiyorum.Bu konuda uzman olanlar, aksini söyleyebilirler.
Ölüm belgesi ve defin izni olmadan, dedenizi gömemezdiniz.Bu durumda ilgililer Nüfus Müdürlüğüne ölümü bildirmek zorundalar.Aradan bir süre geçince; kütükte dedenizin öldüğü kayıtlara geçecek.Varislerinden herhangi biri; veraset ilâmı için dava açacak.Dava kolay ve çabuk biter.Böylece dedinizin varisleri belli olacak.Bu veraset belgesi alındıktan sonra; vergi dairesine; verasettekilerin imzasının bulunduğu bir "Veraset ve intikal vergisi " beyannamesi verilecek.Bu beyannamede; menkûl ve gayrımenkûlleri değerleriyle belirtilecek.Kişi başına belirlenmiş muafiyet üstü bir bedel ortaya çıkarsa, vergisi verilecek.Bankada varsa parası; varislerin ortak bulunmasıyla çekilebilecek.Ya da; varisler birini vekil tayin edecek; o bankayla, varsa belediyeyle (Ev, dükkan v.b.) ilgili işlemleri yürütecek.Bunlar bittikten sonra; nineniz, vukuatlı nüfus kaydı ve veraset ilamıyla, ilgili SGKya başvurarak "Dul Maaşı" için müracaat yapacak.
Bildiğim, budur.
İyi günler...