Cevap: Kira Kontratının Feshi
Alıntı:
derinsular rumuzlu üyeden alıntı
Afedersiniz bu konu hakkında bilgisi olan kimse yok mu?
Merhaba ,benim sorunum daha da karmaşık.
Ben eylül 2004 te ,aylık kirayla 1 yıllık sözleşmeyle evi kiraladım.Kontratın özel şartlar bölümünde "mezkur konutun tahliyesi halinde taraflar bibribirlerini 1 ay önceden haberdar edceklerdir" özel şartını koyduk. 5 buçuk yıldır evin kirasını kardeşim bankaya ödüyordu.Benim aylık gelirim kirayı ödemeye de yeterli değil.Konutun sağlıksız oluşu ve evimin kirasını ödeyen kardeşimin kirayı bundan böyle ödemiyeceğini bellirtmesi üzerine;Ben mart 2010 da evi tahliye etmek istediğimi evsahibine 19 ocak 2010 da tahliye tarihinden birbuçuk ay önce telefonla haber verdim.Ev sahibi bu özel şartın kontrat bitimini bağladığını iddia ederek kabul etmeyince (Halbuki bu madde herhangi bir durmunda evin tahliye zorunluluğu halinde iki tarafı da korumak amaçlı konmuştu. Zaten kira dönemleri için böyle bir maddeye ihtiyaç olmayıp ihbar yasa gereği olduğu ,bu amaçla özel bir maddeye gerek olmadığı malumunuzdur.) 29 Ocak 2010 da protesto çektim.(Çektiğim ihbar da "talebimize rağmen giderilmeyen , sağlığı tehlikeye düşüren evdeki çatı akıntısı nemlenme küflenme ile sıhhı tesisat arızasını ve de kira ödemede zorlanmamı da) gerekçe olarak bildirdim.Ev sahibinde 1000$ depozitom var. Bu ay kirayı ödemeyerek işleyecek kirayla mahsup laşmak istiyorum .Ama 1 ay kira ödenmemesi halinde icrayi takip korkutuyor. Üstelik yasal süre sonra evsahibi anahtarı almazsa anahtarı kime teslim edeceğim?
Alıntı:
Kimyaci Ahmet rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba ,benim sorunum daha da karmaşık.
Ben eylül 2004 te ,aylık kirayla 1 yıllık sözleşmeyle evi kiraladım.Kontratın özel şartlar bölümünde "mezkur konutun tahliyesi halinde taraflar bibribirlerini 1 ay önceden haberdar edceklerdir" özel şartını koyduk. 5 buçuk yıldır evin kirasını kardeşim bankaya ödüyordu.Benim aylık gelirim kirayı ödemeye de yeterli değil.Konutun sağlıksız oluşu ve evimin kirasını ödeyen kardeşimin kirayı bundan böyle ödemiyeceğini bellirtmesi üzerine;Ben mart 2010 da evi tahliye etmek istediğimi evsahibine 19 ocak 2010 da tahliye tarihinden birbuçuk ay önce telefonla haber verdim.Ev sahibi bu özel şartın kontrat bitimini bağladığını iddia ederek kabul etmeyince (Halbuki bu madde herhangi bir durmunda evin tahliye zorunluluğu halinde iki tarafı da korumak amaçlı konmuştu. Zaten kira dönemleri için böyle bir maddeye ihtiyaç olmayıp ihbar yasa gereği olduğu ,bu amaçla özel bir maddeye gerek olmadığı malumunuzdur.) 29 Ocak 2010 da protesto çektim.(Çektiğim ihbar da "talebimize rağmen giderilmeyen , sağlığı tehlikeye düşüren evdeki çatı akıntısı nemlenme küflenme ile sıhhı tesisat arızasını ve de kira ödemede zorlanmamı da) gerekçe olarak bildirdim.Ev sahibinde 1000$ depozitom var. Bu ay kirayı ödemeyerek işleyecek kirayla mahsup laşmak istiyorum .Ama 1 ay kira ödenmemesi halinde icrayi takip korkutuyor. Üstelik yasal süre sonra evsahibi anahtarı almazsa anahtarı kime teslim edeceğim?
daha önceki bir alıntıyıda aktarıyorum .avkat bir hukukçudan alınmıştır.
Sn. Eray
öncelikle ifade edeyim ki, süresinden önce tahliye nedeniyle bakiye kira bedellerinin ödenmesi gerekliliği yeni kanunlaşmış bir metin değil. yani bu durum ta 1926 tarihli Borçlar Kanunu'ndan (m.252) beri böyledir. ortada yeni çıkmış bir yasa söz konusu değil.
6570 sayılı Gayrımenkul Kiraları Hakkında kanun ve Borçlar Kanunu hükümlerince tahliye sebepleri sınırlı sayıda. burada onları ayrıca değerlendirmeye gerek yok. sizin durumunuza uyacak ve süresi sona ermeden evi boşaltma imkanı verecek hüküm BK m.249/son fıkrada gösterilmiştir. hüküm özetle şunu der:"Kiralananın ayıpları kiracının veya onunla birlikte yaşayanların sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturduğunda, kiracı sözleşmenin kurulması esnasında bu ayıpları biliyor olsa dahi sözleşmeyi feshedebilir."
Kiracı olarak kira kontratınızı feshetme hakkına sahipsiniz.Bunun için sulh hukuk mahkemesinde akdin feshi davası açabilir ve yapılan bu sözleşmenin iptalini isteyebilirsiniz.Ev sahibinin rızası olmadan veya kira akdinizi mahkeme kararı ile feshetmeden evden çıkarsanız bu durumda ev sahibi size dava açabilir ama haklı çıkarsa bile bir yıllık kira falan alamaz.Haklı çıkması halinde sözleşmenin gereği gibi ifa edilmemesinden dolayı daha düşük bir oranda tazminat ödemek zorunda kalırsınız.Ama kira akdinin feshi davası açmanız halinde yukarıda belirtiğiniz gerekçelerin haklı görülerek kira akdinizin mahkemece feshedileceği kanaatindeyim.
Bunun için sulh hukuk mahkemesinde akdin feshi davası açsam ne kadar zamanda sonuçlanır? Yukarıda bahsettiğim konuları ev sahibine noter kanalıyla tebligat çeksem ve akdi fes ettiğimi bildirip konutu tahliye etsem yinede benden bir hak tazmin edebilir mi?
YÖNETİMİN NOTU: Lütfen konu hakkında öncelikle forumlarımızda arama yapınız.