Belirli süreli iş akdinin feshi ve tazminat
2004 yılında özel bir bankayla Nisan 2007'ye kadar geçerli bir sözleşme imzalamıştım.Sözleşmede işi geçerlilik süresinden önce bırkamam halinde 5.300-YTL+1.410 USD(Eğitim Masrafları) tazminat ödeyeceğime ilişkin bir hüküm vardı.
Ağustos ayında Kamu Personel Seçme Sınavı'nı kazanarak bir kamu kurumuna yerleştirildim.Ve bankama bir istifa dilekçesi yazarak bankadan ayrıldım,ve söz konusu kamu kurumunda işe başladım.
Banka geçtiğimiz haftalarda tarafıma noter vasıtasıyla ihtar çekti ve tazminatı ödememi istedi.
Ben tazminatı ödemeyi düşünmüyorum.Bankanın çalıştığım biriminde ciddi bir eleman açığı vardı ve çok ağır koşullarda çalışıyordum.Bu durum sözleşme imzalandığı sırada tarafıma bildirilmemişti.Bu durum"İş Kanunu 24.madde,2.bölüm,a bendine" uygun bir durum değil midir?Zira Banka sözleşme imzalandığı sırada,çalışacağım yerde ciddi sayıda eleman açığı olduğunu tarafıma bildirmemiştir.
Bir diğer husus,sözleşmemde 7,5 aylık bir deneme süresi öngörülüyordu.Oysa İş Kanunu 15.maddeye göre deneme süresi en çok 2 ay olabilir.Toplu iş Sözleşmeleriyle bu süre azami 4 ay olabilir.Bu husus da sözleşmemi hukuki açıdan sakatlamaz mı?
Bu aşamadan sonra Banka muhtemelen bana karşı dava açacak.Yukarıdaki durumlar ışığında tazminat ödeme yükümlülüğümden kurtulma ihtimalim nedir?Bankaya yukarıdaki hususları içeren bir"karşı ihtar"çekmemin faydası olur mu?
Saygılarımla;