Kat maliklerinin sorumluluğu
müvekkilin evini apartman terasının izalasyonu iyi olmadığı için su basmıştır.mahkemeden yaptırılan tespit raporunda teras izalasyonu ve daire tamiratının yapılabilmesi için 6bin küsür lira gerektiği tesbit edilmiştir.
bu tespit kat maliklerine tebliğ edilmeden,(müvekkil sözlü olarak talepte bulunmuş ancak hiçbiri zararın giderilmesi yönünde adım atmamıştır),mahkemede bir alacak davası açsak?
öncelikle bu tesbit raorunu tebliğ etmemiz gerekirmi?
ayrıca müvekkil evin tadilatını kendi yaptırmış,bu tadilat için 9 bin civarında para ödemiştir.
hemen dava açmayı düşünüyoruz,çünkü tesbit raporunu tebliğ ettirdiğimizde itiraz olursa yeniden bilirkişi incelemesi yapılması fuzuli olacak..nasıl olsa mahkeme yeniden inceleme yapacak..ancak tebliğ ettirmemiz açılacak davada sorun yaratırmı?
son olarak ben davayı fazlaya ilişikin haklarımızı saklı tutarak (9bin liradan fazla harcandı) sulh hukuk mahkemesinde açmayı düşünüyorum.(tesbit raporunda belirlenen meblağ üzerinden..bu konulardaki fikirlerinizi bekliyorum..saygılar
Cevap: kat maliklerinin sorumluluğu
konu ilgisini çeken olursa lütfen bişeyler yazabilirmi
Cevap: Kat maliklerinin sorumluluğu
Yazınızdan anladığım kadarıyla, söz konusu teras ortak kullanım alanına dahil. Bu durumda aşağıdaki KMK maddesini inceleyin, koyu olarak belirtilen bölüm sizinle ilgili.
Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.