Memurluktan istifa SSK' ya geçiş
merhabalar,
benim durumum şöyle ve kimseden net bir yanıt alamadım.
1968 doğumluyum. 1990' da memur olarak işe başladım. 2007' de ailevi nedenlerden dolayı aylıksız izine ayrıldım, 1 yıl sonrada istifa ettim. Yaklaşık 1,5 yıldır bir tanıdığımın şirketinde sigortalı görünüyorum, primlerim asgari ücret üzerinden ödeniyor. Memurluğum sırasında neredeyse hep tavandan prim ödedim.
Şimdi, eğer ödemek zorunda olduğum gün sayısını ödediysem (hem sürekli ödediğim ortalama prim düşüyor hem de çalışmadığım için ödediğim prim bana yük oluyor) sigortamı durdurmak ve emekli olmak için yaşımı doldurmayı beklemek istiyorum.
Bu düşündüğümün bana emeklilik anlamında bir zararı var mı?. Hastalık sigortamı memur olan eşim üzerinden sürdürebileceğimi düşünüyorum.
Bu yaşadıklarım tamamen ailevi nedenlerden dolayı olmuştur. Art niyetim yoktur.
Saygılar sunarım
Cevap: Memurluktan istifa SSK' ya geçiş
Kardeş,
Öncelikle sen,(Yaşım, 657 kıdemim itibariyle) size, "Sen" demem hakkı tanıyor; sana konuyu, sarih (Açık,net, ne olduğu belli,bilinebilir şekilde) anlatmanızı isteyebilir miyim?
İyi günler...
Cevap: Memurluktan istifa SSK' ya geçiş
merhaba,
memuriyet hayatım boyunca -çalışma koşullarım nedeniyle- hep en üst düzeyden maaş aldım, dolayısıyla emeklilik keseneğimde hep en üst düzeyden kesildi. emekli maaşının hesaplanmasında , yeni düzenlemelere göre, bütün çalışma hayatınız boyunca kesilen primler dikakte alınıyor. şu anda asgari ücret üzerinden primim ödeniyor. Bu da emekli olduğumda alacağım maaşın düşmesine neden oluyor. Yani hem cepten prim ödüyorum hem de emekliliğimde alacağım maaşın düşmesine neden oluyorum gibime geliyor. Yaklaşık 20 yıldır prim ödediğime göre emekli olmak için gerekli olan zorunlu prim ödeme gün sayısını doldurduğumu düşünüyırum. O halde prim ödemeyi kesip bekleyeyim. Eğer ileride iyi maaşlı bir iş bulursam tekrar ssk primi ödemeye devam edeyim, bulamazsam bu şekilde emeklilik için gerekli olan yıl ve yaşı bekleyeyim. Böylece hem cebimden ödediğim ssk primini ödemeyeyim hem de emeklilik maaşım (inşallah ileride alacağım) düşmesin. Düşüncem budur ama emin de olamadım.
Saygılar