İşe geç kalma - işten çıkarılma ve tazminat
Merhaba.
Tam iki yıldır çalıştığım şirketten çıkarılıyorum.
1-) Sigortam yok, ihbar ve kıdem tazminatı alabilirmiyim ? (-Çalıştığımı kanıtlayabilirim. -Sigortasız çalışmayı ben kabul etmiştim.)
2-) Genelde işe 10-15dk geç kalırım. Bu durum çıkış alacağımı nasıl etkiler? (Şirkette işe giriş-çıkış tutanağı yok.)
3-) 2 yıl süresinde sadece 15 gün izin kullandım. Bu sene de 15 gün izinim var. Çıkış verirken bu 15 günün parasınıda vermek zorundalar değil mi ?
Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: İşe geç kalma - işten çıkarılma ve tazminat
Alıntı:
husamettin123 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba.
Tam iki yıldır çalıştığım şirketten çıkarılıyorum.
1-) Sigortam yok, ihbar ve kıdem tazminatı alabilirmiyim ? (-Çalıştığımı kanıtlayabilirim. -Sigortasız çalışmayı ben kabul etmiştim.)
Açacağınız davada çalışmanızı ıspatlayabilirseniz,alabilirsiniz.
Alıntı:
2-) Genelde işe 10-15dk geç kalırım. Bu durum çıkış alacağımı nasıl etkiler? (Şirkette işe giriş-çıkış tutanağı yok.)
Bugüne kadar etkilemediyse, (çalışmanızı ıspatladıktan sonra alabileceğiniz)tazminatlarınıza etkisi olmaz zaten.
Alıntı:
3-) 2 yıl süresinde sadece 15 gün izin kullandım. Bu sene de 15 gün izinim var. Çıkış verirken bu 15 günün parasınıda vermek zorundalar değil mi ?
Şimdiden teşekkür ederim.
Resmi kayıtlara göre çalışmayan birine neden izin ücreti ödensin ki??
İzine hak kazanmanız için 2.yılı tam olarak günü gününe doldurmuş olmalısınız.Yılı doldurmanıza 1 gün kala işten çıkarılırsanız, yıl dolmadığından izin hakkı da doğmaz.
Açacağınız davayı kazanırsanız, yeni bir izin hakkı da kazanmışsanız elbette alabilirsiniz.
( Bu yorumlar elbette ki, işverenin tazminat ve izin ücretinizi ödemeyeceği düşünülerek verilmiştir.Ödese de ödemese de, hizmet tesbit davası açarak kayıt dışı çalışmanızı kayıt altına aldırabilirsiniz.Sosyal güvenlik kurumuna kayıt olmadan çalışmayı seçme hakkınız yok, işveren bunu yapmak zorundadır.)