Cevap: Saygın Meslek Grupları
Size tamamen katılıyorum. Hukuk, Tıp ve benzeri fakültelerden mezun olduktan sonra mesleğe başlarken bir YEMİN edilir. Hipokrat yemini dediğimiz bu yeminde "insanlığa hizmet" sözü de verilir.
İşi insanla olan tüm meslekler, insana gerekli saygı ve hoşgörüyü göstermek zorundadır. Bunu gören vatandaşlar hem mesleğe saygı duyarlar hem de doğru örnek olduğunu düşünerek kendi meslek ve yaşamlarında benzer şekilde davranmaya çalışırlar.
Bir avukat, bürosuna gelen oto tamircisi kişiye gereği olmadığ halde saygı sınırlarını aşan şekilde davrandığında, oto tamircisi de servise gelen araç sahibine aynı şekilde davranmaktan çekinmez. Hatta ben cahilim, avukat kültürlü, benim yapmamda hiç sakınca yok der.
İnsanlar, dosya, rumuz, kağıt, denek değildir... Uğraştığımız bu metalar olsa da içinde insan vardır!
Cevap: Saygın Meslek Grupları
Yasalarla belirlenmesinin ötesinde bu sayginligin dogru yürüyebilmesi, uygulayicinin etik anlayisiyla sinirlidir. Sayin Yönetici'nin "insana hizmet" yönünde verilmesi mecburi cabayi sözgelimi hayvana da verebilmek iste bu söyledigim etik anlayistan geciyor. Bagli bulundugu meslek grubunda etik sinirlarin disina cikmadan görevini yapan her birey bu sayginligin artmasina katkida bulunur, öyle de olmasi gerekir...